DRAGA MAMA: Zagrli je molim te kad zaplače zbog keca u školi i prve izgubljene ljubavi

Pisala sam bezbroj puta o utjecaju tih reality programa na djecu, a i roditelje koji ne vide dalje od nosa.

Kćerka ti još nije naučila izgovoriti sve riječi, ali jesi je naučila da joj Ceca, Karleuša i ostale “show zvijezde” trebaju biti uzor i kako je to zaboga “cool”. Biti poznat, cijena nije bitna, a ni to kako si poznat, bitno je da se čuje za tvoje ime.

Osuđuješ kćer jer je snimila clip u 13. godini, ispijala votku sa 16. i zatrudnijela u 18-toj Osuđuješ to djete koje je samo krivo što te ima za mamu, morona koji nije bio sposoban odgojiti kćer, buduću suprugu i majku.

Kad si zadnji put sjela i zapitala se koji medijski sadržaj ti konzumira kćer, jesi li je naučila da treba da gleda crtiće, dokumentarce i tinejdžerske filmove? Da niste nekad zajedno gledale isti taj sadržaj ili slušale Dinu Merlina, Hanku Paldum ili neku prikladnu vrstu muzike?

Da li si odvojila sat vremena od 24 i pitala kćer, kako je prošao dan u školi i šta je to muči?

To rade prave mame, znaš!

Ti puno radiš, ganjaš karijeru i bitno ti je da imaš sređenu frizuru i top make-up, ali o tome si trebala misliti prije nego si rodila malo stvorenje, puno ljubavi kome je potrebna pažnja. Trebaš ti biti i lijepa i uspješna, ali uz sve to MORAŠ biti mama, prijateljica i prvo rame za plakanje.

Znaš li kako se osjeća tvoja princezica dok sama u sobi plače zbog svojih nekih, “dječijih muka”? Možeš li joj reći da je ljepše da je zovu profesorice, magistrice, doktorice, nego “pjevaljko”, “starleto”. Odvedi je u biblioteku i daj joj knjige u koje će se zaljubit, nek pogleda predstavu pa da joj srce osvoji ona glumica što pati zbog ljubavi i da poželi pročitati knjigu prema kojoj je kreirana predstava, samo zato što želi saznati nastavak priče o nesretnoj ljubavi.

Zagrli je molim te kad zaplače zbog keca u školi i prve izgubljene ljubavi, ali nemoj je “izmlatiti” kad ti dođe tužna, depresivna i pjana.

Znaš, djeca su naše ogledalo, pijanstvo u tinejdzerstvu nije samo njena greška, to je tvoja greška jer si okretala glavu kad plače i nisi imala strpljenja saslušati njen problem. Kažnjavala si je i nisi o kazni porazgovarala, bilo ti je tako lakše, ali znaš, to malo biće nije moglo shvatiti poentu priče i kazne, to si joj ti mama MORALA objasniti, mirnim tonom, a nikako vikom.

Nemoj reći da nemaš vremena jer ne znaš kako duša zna da boli u mladosti, samo zato što je puna ljubavi i dobrote! Nemoj doživjeti da tvojoj kćeri mama bude neka druga žena, da njoj više vjeruje i da baš njoj trči kad joj je potrebna riječ utjehe, savjet ili rame za plakanje, biće ti to najveći poraz u životu, a kasno ćeš shvatiti!

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________