Bila je najljepša glumica u Jugoslaviji, a umrla je od heroina u siromaštvu

Bila je među nama, Sonja Savić ove godine bi obilježila okruglih 40 godina karijere, jer se 1977. godine prvi put pojavila na filmu i počela stvarati povijest jugoslovenske kinematografije.

Glumica koja je pomjerila granice glume i filma na ovim prostorima i jedna od najljepših žena na domaćem filmskom platnu život je posvetila umjetnosti. Dala joj je sve, možda čak i previše.

Glumom se profesionalno počela baviti sa 16 godina, a već s 21 diplomirala je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Početkom osamdesetih došlo je njezino vrijeme, pa je u dvije i pol godine snimila pet filmova koji su dali ogroman pečat jugoslavenskoj kinematografiji.

Lice i pogled Sonje Savić bili su nezaboravni svima koji su je gledali uživo i na filmu.

Scene u filmu Una, koji je nastao po romanu Mome Kapora, a govori o ljubavi između profesora Mišela Babića i njegove studentice Une Vojvodić, ne zaboravljaju se. Gola Sonja Savić koja jede trešnje na balkonu i zavodi profesora tijekom intervjua mnogima se vječno urezala u pamćenje.

Osim u filmu Una, Sonja se pojavila u kultnim jugoslovenskim filmovima, a tijekom svoje karijere zaigrala je u ukupno 50 filmova jugoslavenske, slovenske i srpske produkcije. “Davitelj protiv davitelja”, “Život je lep”, “Balkanski Špijun”, “Mi nismo anđeli”, “Šećerna vodica” i “Jug-jugoistok” samo su neki od filmova kojima je Sonja udahnula dušu, a početkom devedesetih se počela baviti režijom u projektima koji su se umjetničkom crtom borili protiv rata u Jugoslaviji.

Ipak, privatni život Sonje Savić bio je najduži film u kojemu se pojavila. Jednom prilikom je izjavila kako se odrekla privatnog života kako bi se posvetila umjetnosti, a već krajem osamdesetih počele su kružiti priče da se Sonja Savić drogira.

Priču je podgrijalo i njezino prijateljstvo s članovima kultne grupe EKV, čija je većina umrla od posljedica konzumiranja opojnih sredstava.

“Nisam bila sretna što se družim s njima. Bila sam sretna što sam pronašla ljude koji su nesretni kao ja”, izjavila je jednom prilikom Sonja koja se nakon rata posvetila radu u Sloveniji jer ju je Srbija, po njezinim riječima, odbacila kao umjetnika i ljudsko biće.

Upravo se u dokumentarnom filmu o EKV-u Sonja posljednji put pojavila u javnosti.

23.9.2008. godine kao bomba je odjeknula vijest da je Sonja Savić umrla u 47. godini života. Novine su bile pune naslova o rezultatima obdukcije te o morfiju i heroinu koji je pronađen u njezinoj krvi nakon smrti. Najstrašnija informacija koja je došla do medija bila je ta da je Sonja pronađena mrtva u stanu koji nije imao namještaj, nego jedan madrac na kojemu je nesretna glumica spavala među špricama.

Sahranjena je u rodnom selu svoga oca, a na njezinom sprovodu se nije pojavio nitko od njezinih kolega i suradnika.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________