DANAS ZA RUČAK: Šmarne

Šmarne

Vjerujem da je velika većina vas pred ovim naslovom ostala lagano začuđena (kao uostalom i većina ljudi kojima sam spominjala ovo jelo) i sigurno se pitate što bi to moglo biti. Pa evo ovako, da odmah razriješim nedoumicu – šmarne su slatko jelo koje se dobije iz smjese vrlo slične palačinkama i odlično paše uz zelenu salatu

Dakle, jednostavnije ne može biti. Kako bi se to na nekom normalnom svima razumljivom jeziku nazvalo nemam pojma, jer ovako je ovo jelo oduvijek zvala moja baka koja nam je nekad vrlo često radila šmarne za ručak pržeći ih u velikoj tepsiji na starom šporetu na drva.

Uglavnom, šmarne su jelo koje je definitivno obilježilo dobar dio mog djetinjstva i uz njih me vežu jako lijepa i topla sjećanja na jedno predivno bezbrižno doba kada je sve bilo tako jednostavno. Doba je to kada se za ručak meso jelo samo nedjeljom a kroz sedmicu se trebalo snaći sa onim što se našlo u špajzi ili u vrtu.

Potrebno:

3-4 jaja
mlijeko
brašno
4-5 kašika šećera
kašikica soli
ulje

Priprema:

Od svih sastojaka pjenjačom (ili mikserom ako vam je tako draže) umutiti tijesto malo gušće nego za palačinke.

U veću tavu na dosta ulja (oko 1,5 dl sigurno) izliti smjesu pa pržiti na jakoj vatri uz povremeno miješanje. Kako će se smjesa stvrdnjavati od dolje, tako ju treba kuhačom prerezati i usitniti, promiješati i tako ponavljati postupak dok se sve skupa ne pretvori u male grudice (neke sitnije neke krupnije) i ne poprimi lijepu zlatnu boju.

Meni su šmarne najbolje kada se jako zapeku pa budu krckave i zapečene.

Poslužiti odmah, toplo uz puuuuno zelene salate.

Ako ćete ovo pripremati za ručak, možete kao predjelo poslužiti gustu supu od krompira ili neku slično, iako je ovo jako doobra opcija za večeru.

U svakom slučaju, dobar tek vam želim!

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________