NE ZNATE ŠTA ZA RUČAK?! Probajte napraviti proljetne police od krompira

Ručak
FOTO: Recipeci.com

Police od krompira jelo su koje je fino u svako doba godine, a proljeće u zraku, a i ono u vrtu daje im samo jedan dodatno fini štih

Nema tu puno mudrosti – malo krompirića, malo slaninice, malo vrhnja i mladog luka i brzinski ručak koji će zadovoljiti gladno nepce je gotov u tren i bez puno muke.

Police od krompira kod nas se doma pripremaju često, i krompir pečen na ovakav način, bez obzira da li se peče sa slaninom ili bez nje, moji ukućani najradije jedu, a moram priznati da je ovo jelo za kojim najčešće posežem kada sam bez neke posebne ideje što skuhati za ručak.

Potrebno vam je:

10 krompira
150 g suhe slanine
3-4 mlada luka
1 kašikica crvene mljevene paprike
100 g maslaca
Za preljev: 4 kašike kiselog vrhnja, 1 čehno bijelog luka, kašika vlasca

Priprema:

Krompir dobro oprati, posušiti ubrusom i prerezati po pola. Svaku policu prerezanom stranom lagano premazati otopljenim maslacom i posipati paprikom.

Slaninu sitno i tanko narezati na male kockice.

Za preljev pomiješati kiselo vrhnje, sitno sjeckani bijeli luk i vlasac.

Za početak police poredati prerezanom stranom prema dolje u lim na papir za pečenje i peći u pećnici na 170ºC 15 min. Okrenuti tada police na drugu stranu, rasporediti na svaku policu malo slanine i preko toga po kašiku umaka od vrhnja. Vratiti u pećnicu i peći još narednih 20-tak minuta. Police su gotove kada se slanina lijepo zapeče, a krompir bude zlatno žuti. Treba imati na umu da ako je krompir dosta velik i krupan, tada će mu trebati duže se ispeče pa prilagodite, odnosno produžite vrijeme pečenja.

Pečene police od kromipira izvaditi iz pećnice i obilno posipati sitno sjecakim mladim lukom.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


 

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________