ŽELITE BOŽANSTVEN RUČAK: Najbolji recept za slasnu janjetinu

Budući da je sama bogata okusima, janjetini ne treba mnogo začina, a dobro je ni ne soliti je prije pečenja previše jer je može učiniti presuhom. Najsočnija je ako se peče u vlastitim sokovima.

Janjetina je vrhunska gurmanska uskrsna delicija. Budući da je sama bogata okusima, ne treba joj mnogo začina, no izvrsno se slaže s češnjakom, origanom, ružmarinom, mažuranom, metvicom i majčinom dušicom. Te je začine najbolje sitno nasjeckati pa njima natrljati meso i ostaviti ga preko noći u hladnjaku u vrećici. Uobičajena metoda dodavanja arome janjetini jest i pravljenje malih rezova na mesu u koje zatim utisnete režnjeve češnjaka ili grančice začinskog bilja.

Meso će se najravnomjernije ispeći ako je sobne temperature

Također, važno je da janjetinu ne solite previše unaprijed jer će sol upiti njezine sokove i učiniti je presuhom. Tako marinirano meso možete upotrijebiti u pripremi vrhunskoga gulaša, a najpogodniji dio je plećka. Nakon što ste je propirjali na luku, janjetinu narezanu na kocke kuhajte u vodi s pasiranom rajčicom te raznim povrćem prema želji. Volite li egzotične okuse, ovo meso će se se odlično sljubiti s medom, koji dodate prije kraja kuhanja gulaša. Ako se odlučite za roštilj ili pečenje u pećnici, najprikladnija su janjeća rebra, ali rebra i but.

Meso nemojte zaboraviti povremeno ga zalijevati vlastitim sokom kako bi ostalo mekano. Odlučite li se za but bez kostiju, možete ga puniti nadjevima kako bi bio još ukusniji, a odresci se mogu pohati ili kombinirati s drugim mesom u obliku ražnjića. Vrlo je važno meso uvijek peći na umjerenoj temperaturi. Janjetina se cijela tradicionalno peče na ražnju, priprema na lešo s povrćem, a poseban specijalitet je i ona ispod peke, s mladim krumpirima, povrćem i pokojom jabukom. Kao dobra zamjena peki može poslužiti vrećica za pečenje jer se meso i povrće peku u vlastitu soku.

Mini savjeti

Folija štiti kako se meso ne bi presušilo tijekom pečenja, prekrijte ga folijom

Janjetini možete ublažiti miris mariniranjem. Meso sa začinima (limunova korica i sok, ružmarin, majčina dušica, češnjak u ljusci) ostavite od dva do 24 sata u hladnjaku

 

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER

 

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________