EUROSONG: Ovo su NAJBOLJE drugoplasirane pjesme (VIDEO)

Eurosong
Verka Serduchka

Ne smijem s sigurnošću reći, ali mislim da su poznate sve ovogodišnje pjesme koje će se takmičiti za najbolju pjesmu Europe. Međutim, ono što sa sigurnošću mogu reći, jeste da mi ni jedna pjesma nije prirasla k srcu

Možda je još uvijek rano, a opet, možda su pjesme jednostavno loše. Takođe, sa informacijama sa kojim raspolažem, samo četiri pjesme će biti otpjevane na maternjem jeziku. Kulturološki suicid!

Ovaj tekst ipak neće biti fokusiran na ovogodišnji Eurosong. U ovom tekstu sortirat ću listu od deset meni najboljih pjesama, od 2000. godine, koje se u finalu završile na drugom mjestu.

Veoma često, od kada je politika umiješala svoje prste, drugoplasirane pjesme, registruju kritički i komercijalno visoke hvaljene rezultate. Najbolji primjer pomenute situacije zabilježio je britanac Cliff Richard 1968. godine sa pjesmom “Congratulations”. Pjesma je izgubila bitku sa samo jednim bodom manje, ali su godine ipak pokazale drugačije. Naime, pjesma je bila naslušanija u šest europskih država, dok je na Novom Zelandu dostigla #2, a u Australiji #4. Pjesma “Congratulations” je bila i ostala najbolji primjer kako drugoplasirana pjesma uživa većim uspjehom od pobjedničke. Mada, ruku na srce, jedna od najuspješnijih Eurosong pjesama ipak je “Volare” koja je 1953. godine završila na 3. mjestu.

U nastavku, pomenuta lista od deset meni najboljih drugoplasiranih pjesama.

#10 – Never Ever Gonna Let You Go – Rollo & King {Danska}

#9 – Shady Lady – Ani Lorak {Ukrajina}

#8 – Dancing Lasha Tumbai – Verka Serduchka {Ukrajina}

#7 – Is It True? – Yohanna {Island}

#6 – Angel – Chiara {Malta}

#5 – We Could Be the Same – maNga {Turska}

#4 – Sanomi – Urban Trad {Belgija}

#3 – Lane moje – Željko Joksimović {Srbija}

#2 – Follia d’amore – Raphael Gualazzi {Italija}

#1 – Calm After the Storm – The Common Linnets {Holandija}

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


 

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________