ZAPOČINJE 4.ARTZ FESTIVAL: Izložbom najznačajnijih dijela Vinceta Van Gogha

Četvrti po redu festival savremene umjetnosti „arTz“ održat će se od 27. do 30. juna 2017. godine u Tuzli. Ovogodišnji moto arTz FEST-a je “Budi slobodan“, a festivalski programi će se održavati u pet festivalskih zona i to: Teatar zona, Film & video zona, Visual arts zona, Open air music zona i Edu zona.

4.arTz Festival biti će otvoren izložbom najznačajnijih dijela Vincenta Van Gogha u utorak 27.06.2017. godine sa početkom u 20:00 sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla. Ova značajna izložba se realizuje u partnerstvu sa Ambasadom Kraljevine Holandije u BiH.

Na otvaranju festivala biti će upriličena i izložba „20 godina EXIT aktivizma“ – programska aktivnost koja se radi u saradnji sa EXIT festivalom & EXIT Fondacijom iz Novog Sada, te izložba „Domovina velikih kćeri. Značajne austrijanke iz okvira dva stoljeća“, koja će biti realizovana pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Austrije u BiH.

Posjetitelji ovogodišnjeg „arTz Festivala“ će imati priliku uživati u raznovrsnom programu prilagođenom svim uzrastima, od kojih organizatori izdvajaju: balkansku premijeru dokumentarnog filma „Van Gogh – A new way of seeing“ reditelja Davida Bickerstaffa i producenta Philla Grabskog (UK), predstavu Kultur Kraas festivala Hamburg „Portrait Explosiv“ (DE), režisera Branka Šimića – koja se realizuje u partnerstvu sa Ambasadom Republike Njemačke u BiH, „BAFTA“ filmove, čije se prikazivanje realizuje u partnerstvu sa British Council BiH, glumačke radionice za djecu „Češka bajka“ koje su produkt saradnje arTz Festivala i Ambasade Republike Češke u BiH.

Publika će imati priliku i da pogleda BH premijeru dokumentarnog filma o Damiru Avdiću Grahi „Pravi čovjek za Kapitalizam“ slovenskog dua Dušan Moravec & Matjaž Mrak, uživat će na Kundalini & Yoga radionici sa Sandom Mešinović u predivnom ambijentu Panonskih jezera, a posljednji dan festivala je predviđen za veliku umjetničku žurku „Artz Village“ koja će se održati sa domaćim i regionalnim umjetnicima na gradskoj pijaci u Tuzli.

Artz Produkcija Tuzla upriličit će i premijeru predstave „Tragovi“ – predstava prilagođena osobama sa smetnjama u razvoju, kao i dokumentarni film režisera Damira Pirića „Najgori na svijetu“ – producent filma je OP “Revolt“ Tuzla, a koproducent “Artz Produkcija“ Tuzla, dok će perzijski ep „Rustem i Suhrab“ na Arheološkom parku (Panonska jezera) izvesti studenti treće godine Akademije dramskih umjetnosti Tuzla.

Filmski masterclas za studente dramskih akademija, ali i sve ljubitelje sedme umjetnosti vodit će etablirani stručnjaci iz oblasti filma tokom sva četiri festivalska dana, u okviru Erazmo edu zone. U sklopu iste zone biti će upriličena i radionica o zaštiti autorskih prava u BiH u saradnji sa „AMUS“ (Asocijacija kompozitora muzičkih stvaralaca), te savremene teatarske radionice koje će voditi stručnjaci iz Njemačke sa Kultur Kraas Festivala (Hamburg, DE).

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________