KOLINDA NACIONALE: Što god da napravi, narodu izaziva strasti

Što god učini ili izgovori, predsjednica izaziva ostrašćenu reakciju svojih podupiratelja i još ostrašćeniju svojih protivnika… Naciju je podijelila u dva tabora čiju brojnost i snagu nije moguće procijeniti

Predsjedničin izlazak na scenu nacionalnog teatra nakon premijere “Labuđeg jezera” izazvao je žestoki verbalni rat na društvenim mrežama. Kolinda Grabar Kitarović naciju je podijelila u dva tabora čiju brojnost i snagu nije moguće procijeniti. Predsjedničini podupiratelji su ushićeni njezinim izlaskom na scenu, pa taj potez ocjenjuju “neuobičajenim i toplim”, uzvraćajući na napade kritičara usporedbama tipa: “A da je na scenu izašao papa Franjo/ili Tito svi biste to ocijenili vrhunskim aktom humanizma?”.

Majka jedne balerine napisala je:
– Predsjednica ima odličan protokol. No kad te okruži ‘Labuđe jezero’, posebnim svojim srcem iza kulisa, onda izađeš na pozornicu. Jer tu protokol ima razumijevanja. Svugdje u svijetu. Točka…

S druge strane, ugledna povjesničarka teatra analizirala je sva pojavljivanja suverena u našoj nacionalnoj kazališnoj kući, od Franje Josipa, preko Josipa do Franje, pa zaključila kako se ovakva krađa showa nikad nije vidjela. Vrtimo li film unatrag, s lakoćom nalazimo prizore koji jednako snažno dijele javnost. Na jednoj sportskoj priredbi u Areni predsjednica je digla noge na sjedalo ispred sebe. Reakcije su bile ratoborno suprotstavljene. Dok su jedni tvrdili da se “Kolinda ponaša kao kočijašica”, drugi su se zadivili: “To je sjajna reklama za hrvatske proizvode”.

Svi se dobro sjećaju i afere Čokolinda. Podupiratelji predsjednice smatrali su da je distanciranjem od konditorskih proizvoda subotičkog Pionira, tj. zalaganjem za hrvatske održala lekciju iz domoljublja, dok su je protivnici napali kao političarku koja je i u najbenignijoj situaciji u stanju proizvesti solidan skandal. U intervjuu za austrijski Kleine Zeitung požalila se da joj mnogi građani dodijavaju tvrdnjama da im je u Jugoslaviji bilo bolje, na što su kritičari odmah iz ormara izvukli mnoštvo ljudi iz njezina okruženja koji su u Jugoslaviji bili istaknuti komunistički prvaci. Ovih se dana požalila da se DORH bavi starim “kosturima iz ormara” (dnevnicama iz 2016.), da bi državnog odvjetnika uputila na “svježiji slučaj” kupnje zgrade u Bruxellesu – iz 2012. godine.

Novogodišnju turneju u Americi predsjedničini fanovi doživjeli su kao trijumf hrvatske vanjske politike, dok su kritičari tvrdili da je to bila turistička tura. U Munchenu je napala Ruse (koji drže Agrokor u šaci). Bila je odjevena u haljinu koju je Index opisao kao “susret eksplozije cvijeća sa slikom Jacksona Pollocka”, dok su obožavatelji na “fejsu” bili ushićeni “narodnom kraljicom” koju zbog pameti i ljepote mnogi ne podnose.

Čini se da je nitko od savjetnika nije upozorio na rizike njezina modnog stila, jer je tu haljinu uskoro opet obukla. To bi moglo značiti da joj se nitko ne usuđuje prenijeti kritiku. Svaki nastup joj je, dakle, kontroverzni performans. Koristi od njega ima samo Andrej Plenković, kojemu je šefica države idealan štit. Dok god ona nastupa, nitko ga neće “pitati za zdravlje”.

 Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________