PORODICA TODORIĆ: Predsjednik Uprave Agrokora Ivica Todorić ljubitelj je skupih, lijepih i luksuznih stvari

Porodica Todorić u vlasništvu ima jako puno nekretnina, među kojima je i otok Smokvica kod Rogoznice.

Porodica Todorić, otac Ivica, majka Vesna, kći Iva i sinovi Ante i Ivan, već je godinama najbogatija porodica u Hrvatskoj, a osim poduže list kompanija koje imaju u svom vlasništvu, Todorići su veliki ljubitelji skupih, lijepih i luksuznih stvari.

Najupečatljiviji su naravno Kulmerovi dvori na brijegu u Šestinama. Prema imanju koje se prostire na 55.000 kvadratnih metara ulicom Himper vodi drvored nakon kojeg se uzdiže dvorac oker boje utopljen u uredno pošišanu zelenu travu.

Zemljište je Todorić kupio još 1999., ali tek kad je završio sudski spor oko zemljišta i kad su se nabavile sve dozvole krenulo se u uređenje, u koje je uložio oko 2,7 miliona eura. Koliko je platio zemljište, ne zna se. Rekonstrukciju plemićkog dvorca radio je poznati zagrebački arhitekt i univerzitetski profesor Branko Kincl, a nakon tri godine replika je završena.

Projekt je vodila tvrtka Tehnika. Zadnji vlasnik imanja bio je Ferdinand grof Kulmer, a zdanje je porušeno do temelja u podmetnutom požaru potkraj Drugog svjetskog rata. Nakon toga, na mjestu nekad velebne rezidencije s renesansnim pročeljem ostale su samo hrpe kamenja. Todorić je obnovio i 70 hektara zapuštenog zemljišta u okolici dvorca, koje je pretvoreno u park.

Jednospratni dvorac dugačak je 54 metra i centralni je  objekt imanja. Iz prizemlja na prvi sprat, kao u seriji „Dinastija“, vode spiralne stepenice. Stilski namještaj u dvorcu dijelimično je nabavljen u Hrvatskoj, i u inozemstvu. U prizemlju je i nekoliko salona, do vinskog podruma i ogromne garaže vodi lift, a porodica se u dvorac uselila prije desetak godina.

Porodica posjeduje helikopter Bell 427, te jahtu Jana. Osim Kulmerovih dvora, Todorići imaju još luksuznih nekretnina. Vila porodice Todorić u mjestu Medveja kod Opatije, te kuća u Gorskom kotaru, nekad poznata Čarobna koliba koju su Todorići kupili nakon što su više puta tamo provodili odmor.

Todorići su vlasnici jahte Jana, s kojom idu na otok Smokvica kod Rogoznice. Tamo su godinama ljetovali, a 1995. godine tvrtka Grafoplast je dobila otočić na korištenje od MORH-a na trideset godina. Sanjin Strukić, bivši vlasnik Grafoplasta, tvrdi da je otok preuzeo u očajnom stanju jer su nekadašnji vojni objekti bili opljačkani i devastirani. U obnovu je, kaže, uložio 5 milijuna eura, a u međuvremenu je Grafopalst kupio Agrokor Ivice Todorića, koji ga je zadržao na čelu tvrtke i zadužio za upravljanje Smokvicom. Todorići otok godinama koriste otok kao svoju ljetnu oazu za koju nije plaćana koncesija.

Todorići su uprkos ovim rezidencijama zadržali i staru kuću na Pantovčaku, u kojoj su živjeli prije preseljenja u Kulmerove dvore, a koja se nalazi nasuprot predsjedničkih dvora.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________