IDETE U DUBAI?! Ovih sedam stvari MORATE znati

Dubai

Dubaji je sedmi najposjećeniji grad u svijetu! Najmnogoljudniji grad Ujedinjenih Arapskih Emirata samo prošle godine posjetilo je preko 14 miliona turista. Dubaji je grad budućnosti, blještavih nebodera, vještačkih otoka, gigantskih tržnih centara i luksuznih hotela, ali neke stvari ipak nisu onakve kakvim se čine

Naime, ako ikada budete odlučili posjetiti ovaj grad, u nastavku vam donosimo sedam stvari koje o Dubaiju niste znali, a trebali biste.

1. Emigranti čine 92 posto stanovništva u Dubaiju

Da, samo osam posto stanovništva posjeduje pasoše UAE. S tim u vezi, središnja starost je 27 godina, što znači da upravo ova ‘starost’ posjeduje mnoge restorane, barove i klubove u Dubaiju.

2. Postoji samo jedna temperatura – toplo!

Ako u Dubaji dolazite iz mjesta u kojem se u toku godine smijene četiri godišnja doba, da se prilagodite ovom gradu, bit će veliki izazov. Temperatura u Dubaiju je, tokom cijele godine, ista, odnosno ili je toplo ili još toplije. Kiša iznenadi samo nekoliko dana u godini. Tokom zimskog perioda temperatura iznosi oko 25 °C, dok je prosjek temperature tokom ljetnih dana 45 °C.

3. Skoro sve možete dobiti dostavnom na kućni prag

Nije nam poznato da li je to zbog ekstremno visokih temperatura, jake konkurencije međunarodnih brendova ili je to zbog činjenice što mnogi stanovnici ne posjeduju automobil. Bilo kako bilo, mislimo da je ovo izuzetno dobra stvar jer većina restorana, prodavnica i bilo koja druga usluga možete izvršiti dostavu na vašu kućnu adresu. Prije nego li stvorene kompanije poput Task Rabbit ili Seamless, dostava se realizovala onim poslovnim jedinicma/pojedincima koji nisu željeli napuštati komfor svojih kancelarija.

4. Hapse vas ako se držite za ruke!

Bilo gdje u svijetu da putujete, bitno je poštovati kulturu i tradiciju države koju posjećujete. S obzirom da je Dubaji muslimanski grad, ljubljenje, maženje pa čak i držanje za ruke u javnosti ne da nije preporučljivo već je ilegalno. Mnogo puta se dešavalo da turisti, zbog nezananja, bivaju hapšeni zbog nekih od pomenutih ‘kriminalnih’ radnji. Ovo je samo jedan od primjera onih stvari koje su legalne u vašoj državi, ali ne i u Dubaiju.

Takođe, ne smijete piti alkohol u javnosti kao i pokazivati nekome srednji prst, pa bilo to i korištenje emoji-ja. Ako ne budete poštovali ova pravila, slijedi vam hapšenje, cijepanje pasoša i vrijeme iza rešetaka.

5. Vikend je od četvrtka do subote

U Dubaiju je prvi radni dan nedjelja, a ne kao kod nas – ponedjeljak.

6. Tokom ramazana Dubai je ‘drugačiji’

Ako posjećujete Dubaji tokom mjeseca ramazana, svjedočit ćete mirnijoj strani grada. Muslimani tokom dana poste, te je za očekivati da će restorani biti zatvoreni. Ako neki i budu otvoreni, stakla restorana će biti zamagljena da oni koji poste ne vide druge kako jedu. Takođe, noćni život će biti ‘smireniji’. Turisti mogu očekivati da glavne turističke destinacije, poput trgovina u Burj Khalifi, budu prazne. Budite spremni da se obućete mnogo konzervativnijie tokom mjeseca ramazana.

7. Dubaji je grad s ‘najvećim’ stvarima na svijetu

U Dubaiju se nalazi najviša zgrada na svijetu – Burj Khalifa, najveći tržni centar na svijetu – Dubai Mall i najveća fontana na svijetu – Dubai fontana. Međutim, to nisu najviše i najveće stvari u Dubaiju. Ovaj grad posjeduje i najveća vještačka ostrva na svijetu – ostrva Palm. Takođe, najavljena je i izgradnja najvećeg aerodroma na svijetu, zabavnog parka na i ringišpila u narednih deset godina.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


 

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________