ROBERT LISTON – Jedini doktor koji je imao smrtnost 300%

Robert

Robert Liston, rođen 1794. godine u Škotskoj, vjerojatno je najzanimljiviji doktor koji je ikada koračao ovom zemljom. Nadimka “Najbrži nož zapadnog dijela”, slavu duguje svojim brzim zahtjevima i amputacijama

Krenimo redom. Nakon završetka školovanja u Edinburghu, 1818. godine kreće put Londona zbog sukoba s kolegama s posla. Iako se opisuje kao vrlo teška osoba, obožavao je svoje pacijente i osobno se borio za svakog.

U to vrijeme, anestezija je bila nepoznat pojam u medicini, pa je tako Liston radio operacije bolesnika u svjesnom stanju. Kako bi im olakšao muke, radio je operacije iznimno brzo. Brzina mu je omogućila da smanji i razinu smrtnosti među bolesnicima, pa je tako njegov odnos bio 1 na 10 operiranih, dok je ostalim doktorima bio 1 na 4.

Liston je mogao odraditi amputaciju noge u manje od 2 minute. Jednom je izvadio ogroman tumor u manje od 4 minute. Priča se kako je ruku mogao amputirati u 28 sekundi. Svaku operaciju je započinjao rečenicom “Time me gentlemen” te su se gledatelji mogli približiti stolu na kojem je radio. Za vrijeme operacije, nož je držao u ustima kako bi mogao raditi s obje ruke.

Zbog brzine je radio i neke greške pa je zbog toga došao na ovaj portal. Za vrijeme amputacije noge, pacijent se počeo bacati po stolu pa je tražio pomoć asistenta kako bi ga pridržao. U žurbi, slučajno je odrezao prst svom asistentu, nakon čega je krv počela špricati po gledaocima. Jedan gledaoc je mislio da je on ranjen te je umro od infarkta na licu mjesta. Pacijent i asistent su kasnije umrli od infekcije te od tuda priča o doktoru koji je imao smrtnost 300%.

Tek 1846. se počela koristiti anestezija, te njegov prvi pacijent je bio Frederick Churchill. Liston je nažalost umro godinu dana kasnije u nesreći na moru te nije uspio doživjeti svu čar anestetika.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


 

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________