RUSKINJA ZVANA “DAMA SMRT” – Ubila je preko 300 nacista! (FOTO)

U junu 1941. godine, Njemačka je napala Sovjetski savez s namjerom da sruše vlast i zarobi narod. Preko 2000 Ruskinja odlučilo je da se to ne dogodi, te se prijavile da budu snajperiste u sovjetskoj armiji. Umjetnica digitalne fotografije Olga Shirnina priča njihove priče s jarko-obojenim fotografijama

Ove žene, koje su se našle na prvim linijama Drugog svjetskog rata, postale su noćna mora za njemačke vojnike. Najopasnija među njima bila je Lyudmila Pavlichenko, poznatija kao Dama smrti. Ona je u smrt poslala preko 300 nacista, a bila je samo jednom lakše ranjena tokom prve godine ratovanja.

“Pokosili smo Hitlerovce kao uzrelo žito” – govorila je Lyudmila, hvaleći sebe i naravno svoje drugarice koje su nemilosrdno ubijale neprijatelje.

Fotografije u boji ruku su djelo ruske fotografkinje Olga Shirnina, javnosti poznatija i kao Klimbim, koja takođe radi i kao prevodilac njemačkog jezika. Shirnina svojim fotografijama pokazuje zadivljujuću rusku historiju, te koja je takođe ‘obojila’ i fotografije Vladimira Lenjina, Josifa Staljina i Nikolasa II.

 

Lyudmila Pavlichenko

Roza Shanina je ubila ukupno 59 nacista kada je imala samo 16. godina.

Ove žene, njih cca 2000, bile su snajperiste ruske armije koje su se prijavile za rat kada je Njemačka napala Sovjetski savez u junu 1941. godine.

Dama smrt je nagrađena ordenom Heroja Sovjetskog saveza, najveće odlike države u to vrijeme, a kasnije je posjetila i Bijelu kuću.

 

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


 

 

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________