ZABRINJAVAJUĆI PARAMETRI: Mladi sve češće u Depresiji

Depresija kod mladih nije slabost ili nešto što se može prevladati uz jaku volju, već se radi o bolesti koja može imati ozbiljne posljedice te zahtijeva liječenje. Iako je depresivno raspoloženje jedna od razvojnih karakteristika adolescencije, velik broj mladih osoba koji pokazuju sklonost razvoju ovog poremećaja svakako je alarmantan.

Razvoj depresije kod mladih osoba

Veliki broj različitih patofizioloških mehanizama ima ulogu u nastajanju depresije mladih osoba.

Sve veća proširenost depresije i često prisutne ozbiljne posljedice depresije čine je jednim od važnijih poremećaja s javnozdravstvenog gledišta. Zbog svoje složenosti depresija se može očitovati u promjenama gotovo svih psihičkih i mnogobrojnih tjelesnih funkcija te duboko zadire u socijalno funkcioniranje oboljelih.

Razmatranje različitih koncepata i mehanizama odgovornih za nastanak depresije pomaže u razumijevanju i kliničara dovodi bliže problemima depresivnog pacijenta. Kao i kod razvoja depresije odraslih osoba, brojni mehanizmi smatraju se odgovornim u nastajanju depresije mladih osoba. Gensko nasljeđe povećava rizik javljanja i čini osobu sklonijom da na stresne situacije reagira depresivnim simptomima.

Biološke promjene – neurokemijske i strukturne promjene u mozgu, utjecaj hormona, preopterećenost ili stres, loši odnos dijete-roditelj u kojem roditelj podcjenjuje dijete, naglašava njegovu bezvrijednost, nema poštovanja, povezanosti ni brige, bračni problemi roditelja te nasilje u obitelji, razdvajanje ili gubitak važne ili bliske osobe, vršnjačko zlostavljanje, izostanak podrške obitelji i socijalne okoline, kao i narušeno tjelesno zdravlje – mogu biti samo neki od predisponirajući čimbenika za razvoj depresije mladih.

Postavljanje dijagnoze i specifičnosti liječenja depresije mladih

Dijagnosticiranje i liječenje depresije zahtjeva sveobuhvatan pristup koji uključuje rano prepoznavanje, dobru dijagnostiku, procjenu suicidalnog rizika te izbor oblika liječenja.

Dijagnosticiranje i liječenje depresije zahtjeva sveobuhvatan pristup koji uključuje rano prepoznavanje, dobru dijagnostičku i diferencijalno dijagnostičku procjenu, prepoznavanje vodećih simptoma kliničke slike, procjenu suicidalnog rizika, što raniji početak liječenja, individualno planiranje različitih postupaka liječenja, izbor oblika liječenja, ali i plan prevencije ponovnog javljanja depresivne epizode.

U liječenju depresivnih poremećaja kod djece i adolescenata koriste se različite psihoterapijske tehnike, psihosocijalne intervencije, a ako se radi o težim oblicima depresije i ako je potrebno – antidepresivni lijekovi. Prilikom primjene lijekova potrebno je dobro poznavati i poštovati specifičnosti primjene farmakološke terapije u dječjoj i adolescentnoj dobi. Važno je dobro poznavati fiziološke karakteristike dječjeg organizma kao i psihološke karakteristike dječje i adolescentne dobi, što se posebno odnosi na pitanje kako djetetu dati informaciju o djelovanju lijeka, ali i dobiti povratnu informaciju o promjenama ili mogućim nuspojavama.

Informiranje i savjetovanje roditelja je važan aspekt bilo koje vrste liječenja pri čemu je važno roditeljima dati podršku i objasniti utjecaj depresije na obiteljsko, školsko i socijalno funkcioniranje. Najčešće je potrebna kombinacija različitih terapijskih intervencija koja se određuju planom liječenja za svakog pacijenta pojedinačno.

 Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________