Istočna Europa se okreće Moskvi?

Rusija

Dok se evropski projekat izgleda nalazi u rasulu, mnoge zemlje bivšeg Istočnog bloka počele su da shvataju da su prebrzo odlučile da se pridruže „evropskoj porodici“ koja nikada nije bila „prava meta“ i gdje su „ostavljene da stagniraju“, te se one sada okreću Rusiji, smatra politikolog Fil Batler

„Bivše zemlje sovjetskog bloka predstavljaju neku vrstu lakmus testa koji pokazuje da EU u startu nije bila prava meta. Njemačka i Centralna Evropa su neko vrijeme cvjetale, dok su ostale nacije ostavljene da stagniraju“, piše politički istražitelj i analitičar, politikolog i stručnjak za Istočnu Evropu Fil Batler u svom analitičkom tekstu za internet-časopis „Nju istern autluk“.

„EU, NATO i zapadni savez potpuno su iznevjerili narode istočne Evrope. Neuzvraćena ljubav zemalja bivšeg sovjetskog bloka polako se pretvara u prezir. Evromajdan, a potom i građanski rat ogolili su stare ideološke i kulturne podjele. I dok se Brisel i NATO oporavljaju od nedavnih događaja, izazivanje straha koje je korišcteno za uticaj na narode u Uniji gubi svoju efikasnost“, kaže on.

On zatim kao primjer navodi tekuće političke procese u brojnim zemljama Istočne Evrope.

U Moldaviji, kaže on, „postoji opšteistočni zaokret ka Rusiji“. Nova vlada ove zemlje uspjela je da pobijedi jer je „većina Moldavaca za strateško partnerstvo sa Rusijom“, za koje se novi tim zalaže.

„Naša sadašnja proevropska koalicija je 2014. u parlamentu potpisala sporazum o saradnji sa Evropskom unijom i, iskreno, od Evropske unije skoro da nismo ništa dobili, a istovremeno smo pretrpjeli veliki ekonomski udarac gubitkom ruskog tržišta i našeg strateškog partnera. To je ono što se desi kada na vlast dođu političari koji pokušaju da unište prastare veze i tradicije između naših naroda“, rekla je bivša premijerka Moldavije i sadašnja predsjednica Socijalističke partije Zinaida Grečeani.

Batler dalje navodi da južno i zapadno od Moldavije niz zemalja-članica EU razmatra napuštanje, nalik „bregzitu“, globalističkog sistema, za koji mnogi smatraju da je osuđen na neuspjeh.

Na zapadu je Mađarska, takođe, počela da se okreće prema Rusiji, navodi on, a Bugarska „nikada nije u potpunosti bila podređena Zapadu“.

U nedavnoj anketi sprovedenoj u Mađarskoj, 75 odsto ispitanika favorizovalo je pragmatične odnose sa Rusijom, za razliku od samo pet odsto sa stavom da „Mađarska ne bi trebalo uopšte da razgovara sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom“.

„Nemiri u Bukureštu zbog stvarne ili pretpostavljene korupcije rukovodstva, stalne poteškoće u Grčkoj, stara pjesma iz Srbije, pa čak i zemlje kao što je Slovenija, šalju jasan signal“, smatra on.

Tursko resetovanje odnosa sa Rusijom, a posebno obnova projekta gasovoda „Turski tok“ odražava zaokret ka Rusiji Grčke, Makedonije, Slovenije, Italije i drugih ranije odanih poklonika NATO-u i EU, ističe Batler.

„Bez obzira na to kako klasifikujete sve ove geopolitičke poteze, veoma je jasan trend u korist veza sa Rusijom“, zaključuje on.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________