IZRAEL: Naši interesi s Turskom važniji su od Erdoganovih kritika

Erdogan pokušava zadobiti simpatije u muslimanskom svijetu

Izrael

Izraelska štampa nastavila je pratiti napetost u izraelsko-turskim odnosima nakon posljednjih izjava turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana protiv izraelske politike u kompleksu Al-Aqse i zakona o zabrani ezana

Izraelski list Yedioth Ahronoth prenosi riječi Elija Shakeda, bivšeg izraelskog konzula u Turskoj, kako se od Tel Aviva traži da se ne uvlači u krizu u odnosima s Ankarom nakon Erdoganovih komentara.

Shaked dodaje da Erdogan nastavlja s vremena na vrijeme iznositi svoje “impulsivne izjave”. Napadima na Izrael turski predsjednik pokušava zadobiti simpatije u muslimanskom svijetu, prije svega u turskoj javnosti, tvrdi on.

Smatra da Izrael ima pravo biti zabrinut zbog Erdoganovih komentara, ali da treba paziti da se ne uvuče u bilo kakvu vrstu sukoba s Turskom, te raditi na tome da se situacija zaista smiri. “Mi smo vrlo racionalni u tome”, izjavio je Shaked.

Također smatra da izraelski poziv turskom ambasadoru da dadne pojašnjenje predstavlja dovoljan korak Ministarstva vanjskih poslova. “Međutim”, rekao je Shaked, “ne vjerujem da će se Erdogan sutra promijeniti i postati pobornik cionizma, no to ne znači da će Izrael prekršiti pravila igre s ovom državom”.

Upozorio je da “Izrael ima jake interese s Turskom i mi mislimo na ove interese na dugoročnom strateškom nivou, ne na ono što bi se moglo dogoditi sutra ili iduće sedmice, a to od nas zahtijeva da ne proglasimo rat Turskoj zbog Erdoganovih izjava”.

Izraelski orijentalist Eyal Zisser u svom članku u novinama Israel Hajom (Izrael danas) kaže da nakon dugog perioda mira Tel Aviv i Ankara uspijevaju “oživiti svoje odnose u oblasti ekonomije i turizma, a ponovne impulsivne Erdoganove izjave nisu iznenadile donositelje odluka” u Izraelu.

Dodaje da od potpisivanja sporazuma o pomirenju između dvije strane u junu 2016. godine Erdogan nastavlja svoju posvećenost palestinskim interesima i animozitet prema Izraelu.

Ovaj izraelski diplomata smatra da dešavanja u posljednjih nekoliko dana “samo potvrđuju Izraelu da se Erdogan nije i neće promijeniti i da će s vremena na vrijeme nastaviti iznositi izjave protiv Izraela”.

Zaključuje da će trenutni talas tenzija smiriti, “no sve dok je Erdogan predsjednik Turske, izraelsko-turske odnose povremeno će zapljusnuti slični talasi”.

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________