Izraelski medij krivi “prijateljsku Rusiju” za odluku Sirije da se brani protiv izraelskih zračnih napada

Izrael

“Ozbiljna razmjena raketne vatre između Izraela i Sirije rano u petak ujutro odražava pokušaje Asadovog režima da promijeni nezvanična pravila igre.“

Tako počinje kolumna objavljena u izraelskom Haaretz.

Ovo se, naravno, odnosi na izraelske avione koji su “probili sirijski vazdušni prostor rano ujutru i napali vojni cilj u blizini Palmire,“ očigledno u pokušaju da “pomognu“ snagama Islamske države.

Prema izveštajima, sumnja se da je sirijska vojska odgovorila na ovaj “proboj“ ispaljivanjem nekoliko S-200 raketa.

Ovo flagrantno kršenje prava Izraela da neometano bombarduje Siriju je “promijenilo pravila igre,“ piše Haaretz. Kakava igra, i kakva pravila? Ostavićemo ta dva pitanja vama čitaocima da razmotrite.

Ali Haaretz je najbolju ljutnju ostavio za kraj:

“Pretpostavlja se da je sirijska protivavionska paljba bila signal Izrelu da politika režima o uzdržanosti uoči vazdušnih napada neće ostati kao što je bila. Nedavni uspjesi predsjednika Bašara Asada – prije svega osvajanje Alepa – su naizgled povećali samopouzdanje ovog diktatora. Izrael će morati da odluči da li operativna potreba – da se spriječi isporuka naprednog oružja Hezbolahu – takođe opravdava mogući rizik od obaranja jednog izraelskog borbenog aviona i razvoja šireg konflikta sa Sirijom.

Postoji zanimljivo pitanje da li je radarski sistem za detekciju aviona bio raspoređen od strane izraelskog novog velikog prijatelja, Rusije tačno sedam dana nakon što se premijer Benjamin Netanjahu vratio iz Moskve, nakon još jedne uspješne posete predsjedniku Vladimiru Putinu.

Može se pretpostaviti da će obaveštajna zajednica takođe biti zainteresovana da sazna da li je sirijska odluka da uzvrati paljbu bila koordinirana sa Asadovim saradnicima i partnerima: Rusijom, Iranom i Hezbolahom.“

Izraelski mediji su još napisali i ovo:

  1. Odluka Sirije da se odbrani od neprijateljskih, stranih aviona koji bacaju bombe na Siriju pokazuje nedostatak “uzdržanosti“ sa Asadove strane, navodi Haaretz.
  2. Ko ili šta je prisilio Siriju da koristi svoj raketni štit? Vjerovatno Rusi, a ne Izraelci, koji su bombardovali stranu zemlju i očigledno samo pretpostavili da neće biti nikakvih posljedica.
  3. Može se pretpostaviti da će cijeli svijet biti zaineresovan da sazna zašto Izrael smatra da može bombardovati suverenu naciju bez posljedica.
  4. Sirija je odlučila da odbrani svoju zemlju od ilegalnih izraelskih vazdušnih napada? Putin je izdao Netanjahua! Putin je izdao Izrael!

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________