MOSKVA: Zone deeskalacije u Siriji zatvorene za avijaciju SAD koalicije

Karta: prostor gdje bi trebale biti uspostavljene sigurne zone

Djelovanje avijacije koalicije u zonama deeskalacije u Siriji nije moguće, zemlje-garanti će pažljivo pratiti sva dejstva u tom pravcu, izjavio je specijalni izaslanik predsjednika Rusije, šef ruske delegacije na pregovorima o Siriji u Astani Aleksandar Lavrentjev

„Rad avijacije u zonama deeskalacije, posebno kada je riječ o snagama međunarodne koalicije, apsolutno nije predviđen, uz obavještavanje ili bez obavještavanja. To pitanje je zatvoreno. Avijacija međunarodne koalicije može da djeluje jedino po objektima DAEŠ-a koji se nalaze u oblasti gdje su skoncentrisane snage ove organizacije – u oblasti Rake i drugih naselja u zoni Eufrata, Dejr el Zora i na iračkoj teritoriji“ – rekao je Lavrentjev novinarima.

„Što se tiče njihovih dejstava u zonama deeskalacije, u ovom trenutku su te zone zatvorene za njihove letove. U Memorandumu to nije propisano, ali letovi avijacije se prekidaju iznad ovih teritorija, a mi kao garanti ćemo pažljivo pratiti sva dejstva u tom pravcu“ – naveo je on.

U Astani su 3. i 4. maja održani pregovori o Siriji, na kojima su učestvovali predstavnici zemalja-garanata: Rusije, Irana, Turske, kao i predstavnici SAD, Ujedinjenih nacija, sirijske vlade i opozicije. Učesnici pregovora u četvrtak su potpisali Memorandum o četiri zone bezbijednosti u Siriji.

Moskva ima dokaze: Napad u Han Šejhunu provokacija

Rusija ima neoborive dokaze da su događaji u Han Šejhunu provokacija i ona će nastaviti da ubjeđuje Zapad da je potrebno da o tom pitanju promijeni svoj stav o Siriji, izjavio je specijalni izaslanik predsjednika i šef ruske delegacije na razgovorima o Siriji u Astani Aleksandar Lavrentjev.

„Vrlo dobro znate da Rusija ima sve nepobitne dokaze da je to čista provokacija pojedinaca i institucija koji nisu zainteresovani za postizanje mira na sirijskom tlu. Ali, nažalost, sva naša objašnjenja, argumenti, pokušaji da dokažemo nailaze na potpuno nerazumijevanje Zapada“ – rekao je novinarima Lavrentjev.

„Bez obzira na to, mi ćemo raditi u tom pravcu i pokušati da ubjedimo zemlje da promjene svoj stav prema vladi Sirije“ – istakao je on.

Sirijska opozicija je 4. aprila saopštila da je 80 osoba stradalo u napadu hemijskim oružjem u provinciji Idlib, a za napad je okrivila vladine snage. Damask je za napad optužio militante i njihove pomagače. Sirijske vlasti tvrde da nikada nisu koristile hemijsko oružje protiv civila i terorista, a da je cjelokupan hemijski arsenal Sirije izvezen iz zemlje pod kontrolom OZHO.

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________