NAKON SASTANKA MERKELOVE I PUTINA! Istina je da imaju drugačije stavove!

Putin
FOTO: Reuters

Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je u Rusiji istaknula kako Berlin i Moskva moraju nastaviti dijalog unatoč neslaganjima, no neslaganje je bilo dosta očito tokom njezina razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom

Na konferenciji za medije nakon susreta u crnomorskom ljetovalištu Sočiju u izjavama dvoje čelnika mogla su se čuti različita mišljenja o Siriji, Ukrajini, ruskom odnosu prema ljudskim pravima, te tvrdnjama da se Moskva upliće u izborne procese drugih država.

“Ja uvijek smatram da se razgovori moraju nastaviti čak i kad ima ozbiljnih razlika u stavovima” – naglasila je njemačka kancelarka. “Morate nastaviti razgovore jer u drugom slučaju imate tišinu i sve manje i manje razumijevanja” – smatra Merkel.

To je bio njezin prvi bilateralni posjet Rusiji otkad je 2014. ta zemlja anektirala ukrajinski poluotok Krim, što je pogoršalo odnose između Zapada i Moskve na razine neviđene od Hladnog rata.

Ponovio da nema veze s hakiranjem izbora

Njemačka ove godine predsjeda rotirajućim vodstvom grupe G20, pa se njemačka kancelarka u tu svrhu sastaje s ključnim državama u toj skupini najbogatijih svjetskih zemalja. Upitana od novinara strahuje li da će Rusija širenjem lažnih vijesti pokušati uticati na njemačke parlamentarne izbore koji se održavaju u septembru, Merkel je zauzela čvrst stav.

“Ja nisam anksiozna osoba, borit ću se na izborima na temelju svojih uvjerenja” – rekla je Merkel, dodavši da će se Nijemci odlučno boriti protiv svakog slučaja lažnih vijesti. Putin je na konferenciji ponovno odbacio tvrdnje da se Rusija miješala u američke predsjedničke izbore i da planira to činiti i u europskim političkim borbama.

Putin napao prozapadnjačku vlast u Kijevu

Informacije koje govore da je Rusija radila na tome da za američkog predsjednika bude izabran Donald Trump su “glasine” koje su dio unutarnje političke borbe u Sjedinjenim Državama, istaknuo je ruski čelnik. “Mi se nikad ne miješamo u politički život i političke procese drugih država i ne želimo da se itko miješa u našu politiku i međunarodne procese” – rekao je Putin.

Govoreći o sukobu u Ukrajini u kojem se proruski separatisti bore protiv ukrajinskih vlasti, Merkel i Putin su se složili oko potrebe za punom implementacijom sporazuma iz Minska, međunarodnog dogovora o miru kojeg se trenutno ne poštuje. Putin je napao prozapadnjačku vlast u Kijevu, tvrdeći kako su oni, a ne Rusija ili njezini saveznici, ti koji guraju separatističku regiju iz Ukrajine, što je stav kontradiktoran onome u Berlinu.

Merkel zabrinuta za ljudska prava u Rusiji

“Događaji u istočnoj Ukrajini su rezultat puča, neustavne promjene vlasti u Kijevu” – dodao je Putin, referirajući se na ulične proteste kojima je zbačen prethodni čelnik Viktor Janukovič koji se danas nalazi u egzilu u Rusiji. Tema konferencije bilo je i stanje ljudskih prava u Rusiji. Merkel je izrazila zabrinutost oko toga što policija guši proteste protiv Kremlja, te drugih pitanja na koje upozoravaju udruge za ljudska prava.

Ona uključuju izvještaje da se u ruskoj regiji Čečeniji zatvaraju i muče homoseksualci, što lokalne vlasti odbacuju, te presudu Vrhovnog suda koji je u aprilu zabranio Jehovine svjedoke, prozvavši tu religijsku skupinu ekstremističkom. “U svojim razgovorima s ruskim predsjednikom naglasila sam koliko je u civilnom društvu važno pravo na protest, te kolika je važnost nevladinih organizacija” – otkrila je kancelarka.

‘Zaštitite prava manjina i Jehovinih svjedoka’

“Čuli smo neke jako negativne izvještaje o postupanju prema homoseksualcima u Čečeniji, te sam zatražila od ruskog predsjednika Vladimira Putina da iskoristi svoj uticaj kako bi zagarantirao prava manjina, kao i Jehovinih svjedoka”.

Putin smatra kako policija nije prekršila prava protesta kad ih je uhitila, te je istom optužbom napao zapadne države. “Ruske snage sigurnosti puno su suzdržanije nego njihovi kolege u drugim europskim državama” – zaključio je Putin, ne otkrivši na koje zemlje je ciljao.

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


 

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________