Zašto je Donald Trump odlučio da prvo posjeti Saudijsku Arabiju?

Donald

Uobičajeno je u diplomatskim odnosima da državnici svoje posjete drugim zemljama raspoređuju prema interesima svoje države i naroda, pa u tom kontekstu treba sagledavati i najavljenu posjetu Donalda Trumpa Saudijskoj Arabiji

Pripremio: Abdullah Nasup / Asharq Al-Awsat

Američki predsjednik je svojim tradicionalnim saveznicima odaslao poruke podrške s kojima mogu biti zadovoljni. Ovo nije tek puka protokolarna državnička posjeta, on će posjetom Saudijskoj Arabiji najaviti svoju strategiju za regiju i islamski svijet. Tri konferencije u Džidi na kojima će prisustvovati američki predsjednik, sasvim su jasan pokazatelj Trumpove želje za novim pozicioniranjem SAD-a u regiji, zaustavljanjem iranskog ekspanzionizma, intenziviranja borbe protiv radikalizma, ali i želje da pokaže kako zna razlikovati između muslimana i radikalnih elemenata.

Odluka američkog predsjednika da za prvu službenu posjetu inostranstvu odabere Saudijsku Arabiju iznenadila je mnoge. Naročito one koji su se radovali dolasku Donalda Trumpa u Bijelu kuću nadajući se da će zaoštriti odnose sa muslimanskim zemljama.

Činjenica je da je Trump pun iznenađenja. Tokom prvih stotinu dana vlasti uspio je djelimično promijeniti precepciju koju je svijet imao o njemu, ponajprije promjenom retorike koja je u mnogome blaža od one iz predsjedničke kampanje, ali i postupcima koji su mnogo drugačiji nego što se moglo očekivati na osnovu retorike iz njegove predsjedničke kampanje.

Njegova predstojeća posjeta Saudijskoj Arabiji prilika je da pokaže kako nije protivnik islama, nego protivnik ekstremista i terorista, naročito ako se uzme u obzir da je u predsjedničkoj kampanji najavljivao veoma rigorozne mjere protiv muslimana.

Ono što je posebno važno za Saudijsku Arabiju jest to što Donald Trump riječima i djelom pokazuje da ne smatra tu zemlju baštinicom terorizma i zaštitinicom terorista, što je teza koju su američki mediji snažno provlačili tokom mandata Baracka Obame, čija administracija nije skrivala da gaji takve sumnje. Očekuje se da će Trumpova posjeta Saudijskoj Arbiji i pružanje pomoći u borbi protiv terorizma promijeniti taj odnos.

Nema sumnje da će ova posjeta djelovati pozitivno na popravak saudijsko-američkih odnosa i učvršćivanje saveza, nakon što su u znatnoj mjeri bili narušeni tokom proteklih osam godina. Očigledno, posjeta princa Muhammeda ibn Salmana SAD-u i njegovi razgovori sa američkim predsjednikom imali su jako pozitivan učinak i utjecali su na to da odnosi između dvije zemlje krenu nabolje. Pokazalo se da je mnogo više tačaka slaganja između dvije zemlje, nego neslaganja.

Najavljena posjeta Donalda Trumpa Saudijskoj Arabiji je i pokušaj nove administracije da stavi pečat na novu politiku SAD-a prema Bliskom istoku i nagovještaj nametanja snažnije izolacije Irana, kojeg nova američka administracija smatra vodećim sponzorom terorizma u svijetu, a kojeg je princ Muhammed ibn Salman, drugi prestolonasljednik u nizu, nedavno upozorio da će se suočiti sa bitkama u vlastitoj zemlji ukoliko nastavi politiku agresivnosti prema zemljama u regiji.

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________