Šta je intrauterina inseminacija? – Ginekološka poliklinika “Korak do života”

Korak

Inseminacija je najjednostavniji postupak medicinski potpomognute oplodnje, a koristi se kod neobjašnjene neplodnosti, blagih poremećaja muške fertilnosti, minimalne endometrioze, sindroma policističnih jajnika i slično

To je postupak kojim se obrađeni muški uzorak istisne u rodnicu. Preduslov za inseminaciju je prohodnost barem jednog jajovoda. Uspješnost inseminacije ovisi o indikaciji i dobi žene.

Intrauterina (vještačka) inseminacija je tehnika koja se primjenjuje u liječenju steriliteta kod parova. U toj proceduri obrađen uzorak sperme se ubacuje direktno u uterus žene. To skraćuje put spermatozoidima i prelazi potencijalne barijere. U idealnom slučaju na taj način se postiže trudnoća kod slučajeva gdje to nije bilo moguće ranije.

Intrauterina inseminacija (IUI) kod koje se uzorak sperme ubacuje u uterus je najčešći vid vještačke inseminacije. Iako procenat trudnoća kod parova kod kojih je primjenjena vještačka inseminacija nije tako visok kao kod nekih naprednijih tehnika, ova procedura ima veliku prednost – to je jednostavna procedura sa rijetkim nuspojavama. Iz tog razloga, ljekari je preporučuju kao početnu proceduru u liječenju steriliteta.

Inseminacija se u zavisnosti od indikacije može izvesti u spontanom i indukovanom ovulatornom ciklusu.

U ginekološkoj poliklinici “Korak do života” odgovore na sva Vaša pitanja možete dobiti direktnom posjetom ili pozivom na telefon, gdje će Vam sve potrebne informacije dati ljubazno osoblje ili pak specijalista ginekologije i akušerstva dr. Suada Tinjić.

DR. SUADA TINJIĆ

Dr. Suada Tinjić ostvarila je saradnju sa eminentnim stručnjacima sa Instituta za ginekologiju i akušerstvo Srbije u Beogradu i edukaciju iz ove oblasti sticala je pod mentorstvom Prof. dr. Aleksandra Ljubića. Ovom usavršavanju prethodila je kontinuirana dugogodišnja edukacija iz oblasti ginekologije i akušerstva, ultrazvučne dijagnostike, collor doplera, ginekološke citologije, fetalne ehokardiografije, dijagnostičke i operativne histeroskopije, a posebno se posvetila postupcima i procedurama vantjelesne oplodnje.

Zajedno sa embriologom, Darjom Perkunić, Dr. Tinjić pohađa master grade pri Ian Donald Inter University Medical School of Ultrasound pod modulom “Human reproduction, reproductive endocrinology and infertility”.

Od juna 2016. Dr. Suada Tinjić je direktor Ian Donald škole ultrazvuka Tuzla. Organizator je čestih naučnih simpozija iz oblasti ginekologije, perinatologije i humane reprodukcije.

Stojimo Vam na raspolaganju! Kontakt: +397 35 299 030

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________