Fresh Press portal
Košarka Sport

Bosnić: Odlazak na EP je ogroman uspjeh, ali tu se nećemo zaustaviti

Proteklu godinu zasigurno je obilježio uspjeh košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine predvođene našim selektorom Vedranom Bosnićem, koji su nam u ovo teško vrijeme priredili trenutke u kojima smo bili ponosni na naš nacionalni tim.

Naša košarkaška reprezentacija predodređena je za uspjeh, no iza svih rezultata koje su postigli stoji mnogo rada, truda, odricanja i napornih treninga. U intervjuu za FTV selektor naše košarkaške reprezentacije govori o ostvarenim uspjesima, proteklim utakmicama, atmosferi u timu, očekivanjima na Evropskom prvenstvu, ali i bitnosti sloge i funkcionisanja kompletnog tima.

Selektore, jeste li očekivali ovakav razvoj situacije, kada su kvalifikacije u pitanju, pobjede u obje utakmice i deseti plasman na Evropsko prvenstvo naše košarkaške reprezentacije?

– Uvijek sam vjerovao u odlazak na EP, inače ne bih prihvatio poziv što sam i govorio od mog prvog dana. Sjajne dvije utakmice u oba smjera, požrtvovanost na visokom nivou, taktički dosta zrelo i veoma hrabro bez prevelikog respekta. Moji igrači zaslužuju sve pohvale i komplimente na ostvarenju plasmana na EP. Veoma sam ponosan na njih.

Velika drama u završnici utakmice protiv Latvije. Nekako se činilo da posljednje dvije minute susreta traju cijelu vječnost…

– Veoma karakteristična završnica utakmice kada se igra sa velikim intezitetom i emocijama. Latvija je odlična reprezentacija što i njihovi rezultati govore, tako da nije neobično da pogode par teških šuteva i pokušaju promijeniti tok utakmice. Ipak bili smo dosta smireni i utakmicu koja nam je mnogo vrijedila priveli kraju. Pobjede na ovakav način puno znače našim mladim momcima.

U veoma kratkom vremenu ste uspjeli uigrati ekipu i ostvariti ovako značaj rezultat. Kako Vam je to pošlo za rukom?

– Ono što nam se isplatilo plod je napornog i predanog rada pa je osjećaj poslije svega nekako još ljepši i slađi. Svi smo imali isti cilj kojem smo bili potpuno predani i što se osjetilo tokom zadnje dvije godine. Dobra analiza koju smo napravili 2018.godine mnogo nam je pomogla u ostvarenju našeg cilja. Još jednom čestitam svim onim koji su bili dio našeg zajedničkog projekta.

Očito je ovo dokaz da ste na pravom putu i naša košarkaška reprezentacija ima veliki potencijal?

– Vrlo sam sretan da pored odlazka na EP imamo par novih igrača koji stvaraju novu generaciju reprezentativaca koji će u narednom periodu biti nosioci nase igre. BiH ima mnogo potencijala ali se mora nastavit kvalitetno raditi i biti maksimalno posvećen svakom detalju koji je bitan za našu reprezentaciju.

Imamo odličnu odbranu. No, posebno su se u proteklim utakmicama pored ostalih istakli Sulejmanović, Atić i Kamenjaš?

– Odbrana je veoma bitna u našem sistemu. Svi igrači su podređeni timu i to je naš kvalitet i snaga. Suljo, Edo i Kameni su sjajno iznjeli svoj dio odgovornost i bili pokretači mašine koju je ubrzavao čitav tim.

Obje utakmice su se nažalost igrale bez publike zbog pandemije koronavirusa. Nakon utakmice sa Bugarskom izjavili ste da pobjedu poklanjate navijačima i članovima stručnog štaba koji su u izolaciji. I više nego ljudska gesta…

– Ovo su pobjede svih nas, igrača, staffa, saveza, nasih navijača i svi trebaju da budu dio uspjeha. Naši navijači su nam mnogo falili i jedva čekam kad ćemo opet biti zajedno.

Kakva su očekivanja od Evropskog prvenstva? Je li rano o tome govoriti?

– Odlazak na EP je ogroman uspjeh ali mi se ne želimo zaustaviti na tome. Kao što sam prije rekao potući ćemo se sa svima. Svaku ekipu respektujemo ali i mi treniramo i igamo košarku.

Po čemu ćete još pamtiti 2020. godinu?

– Nažalost po korona virusu kojem želim da sto prije nestane i da nam se život vrati u normalu. Do tada trebamo imati dosta strpljenja i čuvati se koliko je to moguće.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više