Fenomen ruskih huligana: Putin ih podržava jer pokazuju snagu nove Rusije!

Ruskoj reprezentaciji prijete kazne zbog ponašanja njihovih navijača, koji tvrde kako ih to neće zaustaviti

Britanski list Daily Mail objavio je nekoliko tekstova u kojima se bavi analizom ruskih huligana koji su u posljednjih nekoliko dana pravili nerede u Francuskoj, gdje se trenutno održava EURO.

List konstatira kako je jedna od specifičnosti ruskih navijača njihov izgled, koji puno više zastrašuje od izgleda engleskih navijača, na koje su se posebno okomili. Ruske ‘ultrase’ opisuju kao mišićave, istetovirane, pripremljene za borbu i motivirane nacionalizmom.

List primjećuje da ruski huligani djeluju kao uvježbani tim sastavljen od krvoločnih snagatora koje ne zanima nogomet nego želja da demonstrira snagu nove, ojačale Rusije.

Jedan od ruskih navijača koji je sudjelovao u krvavoj tuči u Marseju oglasio se na svom Twitter profilu. On kaže kako su Rusi “broj jedan” i kako im Englezi ne mogu ništa. Također je napisao kako su njima tuče na utakmicama na prvom mjestu kako bi pokazali veličinu svoje države.

Ovi navijači nakon tuča često objavljuju slike na kojima engleske zastave drže naopako, da bi svoje ‘protivnike’ ponizili.

Daily Mail također izražava zabrinutost da ruski ultrasi imaju podršku Vladimira Putina, budući da oni podržavaju aneksiju Krima i Putinovu politiku općenito. S obzirom da je Rusija domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu 2018. godine, novinari ovog lista se pitaju kakvi će neredi nastati tek tada.


>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________