NA POMOLU SENZACIJA: Uskoro ćemo moći vidjeti misteriozni horizont događanja crne rupe?

Crne rupe su jedne od najmisterioznijih objekata u svemiru. Radi se o malom prostoru u kojem se nalazi velika zbijena masa, a nastala je urušavanjem zvijezde.

Iz crne se rupe ništa, pa čak ni svjetlost, ne može odvojiti zbog jake gravitacije, a nakon što se prijeđe horizont događaja. Horizont događaja je površina zamišljene kugle oko sfernosimetrične raspodjele mase iz koje ne može izaći nikakav oblik materije ili energije.

Uskoro bi tim znanstvenika koji rade na Event Horizon Teleskopu mogao napraviti pravu senzaciju u astronomiji. Znanstvenici se nadaju da će ispitati fundamentalne teorije o crnim rupama, te napraviti prvu sliku horizonta događanja crne rupe, što je, kao što smo već napisali, prostor iz kojeg ništa ne može pobjeći. Istraživači će povrezati više radioteleskopa kako bi dobili jedan divovski teleskop kojim će zaviriti u samo srce naše galaksije gdje se nalazi crna rupa 4 milijuna puta masivnija nego naše Sunce, naziva Sagittarius A. Astronomi znaju da se ondje nalazi disk plina i prašine koji orbitira oko crne rupe. Sceince Alert

Horizont događaja razdvaja prostor na dva dijela između kojih je nemoguća komunikacija: prostor unutar i izvan horizonta događaja.

Događanja u prostoru izvan horizonta događaja: Ako promatramo svemirski brod koje pada prema crnoj rupi, na njemu opažamo vremensku dilataciju uzrokovanu gravitacijskim zakrivljenjem prostora oko crne rupe. Drugim riječima, nama kao udaljenom promatraču se čini kao da vrijeme na svemirskom brodu sve sporije i sporije teče. Kada svemirski brod dođe do horizonta događaja, nama se čini kao da je na svemirskom brodu vrijeme stalo, tj. bilo koji konačni interval vremena na svemirskom brodu beskonačno traje za udaljenog promatrača.

Događanja u prostoru unutar horizonta događaja: Bilo koje tijelo koje se nađe unutar horizonta događaja nužno prije ili kasnije završava u središnjoj singularnosti. To znači da je nemoguće izaći izvan horizonta događaja.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________