NASA pronašla idealno područje za razvoj života na Saturnovom mjesecu

NASA je vjerovatno pronašla gotovo idealno područje za razvoj života na jednom od od Satrunovih mjeseca. Tim povodom Američka svemirska agencija zakazala je za sutra vanrednu konferenciju za novinare na kojoj će objaviti detalje otkrića koje će utjecati na buduća istraživanja “okeanskih svjetova”.

Keith Cowing, analitičar i bivši zaposlenik NASA-e, tvrdi da su NASA-ini naučnici otkrili hemijsku aktivnost unutar hidrotermalnih izvora u okeanu na mjesecu Enceladus.

“NASA će u četvrtak objaviti dokaze o hidrotermalnim aktivnostima na dnu ledom pokrivenog okeana na Saturnovom mjesecu Enceladus koji najvjerojatnije stvara metan iz ugljen dioksida. Taj proces je indikativno moguć u nastanjivoj zoni Enceladusa”, napisao je Cowing u američkom magazinu “Astrobiology”.

Enceladus je šesti Saturnov mjesec širok oko 504 km.

NASA navodi da su nova otkrića koncentrirana na otkrićima NASA-ine letjelice Cassini koja se nalazi u orbiti Saturna, a koja je istraživala i njegove mjesece, te otkrića svemirskog teleskopa Hubble.

Istraživanja letjelice Cassini pokazala su hidrotermalnu aktivnost u procjepima koji izbacuju vodenu paru sa ledenim česticama iz okeana koji se nalazi ispod ledenog pokrivača na površini planete.

Iako djeluje “negostoljubiv” poput drugih Saturnovih mjeseca opservacije sugeriraju da može imati sastojke koji podržavaju život.

NASA će konferenciju za medije održati sutra, a na njoj će sudjelovati i vodeći svjetski stručnjaci koji se bave potragom za životom izvan planete Zemlje.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________