Predstavljamo Vam najveće opasnosti koje nam prijete iz svemira

Prijetnje iz svemira

Život na našoj plavoj planeti izgleda bezbijedno sve dok ne shvatimo šta stvarno vreba iz svemira, spremno da nas uništi u trenutku.

Kada se zapitate koje su najveće prijetnje opstanku ljudi na planeti vjerovatno pomislite na nuklearni rat, globalno zagrijavanje ili neku vrstu pandemije.

Pretpostavimo da možemo da prevaziđemo sve te izazove… Da li smo stvarno bezbijedni?

Predstavljamo vam kosmičke katastrofe koje su samo djelić sa spiska potencijalnih opasnosti koje bi opstanak čovječanstva ozbiljno dovele u pitanje.

ZRAČENJE

Naše Sunce nije baš među najmiroljubivijim zvijezdama. Stvara jaka magnetna polja koja proizvode impresivne Sunčeve pjege, nekada i višestruko veće od Zemlje. Takođe, izbacuje mlaz sastavljen od čestica i radijacije – takozvane solarne vjetrove.

Ovi vjetrovi uzrokuju divnu polarnu svjetlost, ali kada su jači nego što to Zemljin omotač može da podnese, oni ometaju radio komunikacije i dovode do nestanaka struje.

Najjača solarna oluja koja je zabilježena na Zemlji dogodila se 1859. godine, a nazvana je “Slučaj Karington”, međutim, kako smo tek posljednjih decenija postali apsolutno zavisni od elektronske opreme, počeli smo da shvatamo i potencijalne posljedice ovog fenomena.

Iako čak ni izuzetno jaka Solarna oluja ne bi izbrisla čovječanstvo, ona bi predstavljala veliki izazov jer ne bi bilo struje, grijanja, klima uređaja, GPS , interneta, pa na kraju ni hrane i lijekova.

ASTEROID

Svi su svjesni kakvu opasnost predstavlja udar asteroida, kako su posljednja istraživanja skrenula pažnju na veliku grupu ovih nebeskih tijela u našem solarnom sistemu, naučnici širom svijeta razmišljaju o tome kako adekvatno odgovoriti na ovu prijetnju.

Mi smo, međutim, tek na početku razvoja sistema koji bi nas zaštitili od manjih asteroida, a protiv većih smo, nažalost, sasvim bespomoćni. Iako ne bi potpuno uništili Zemlju, oni bi izbrisali čovječanstvo uzrokujući ogromne cunamije, požare i ostale prirodne katastrofe.

RAST SUNCA

Sa sigurnošću znamo da naše Sunce neće postojati za 7,7 milijardi godina. U tom trenutku ono će izbaciti svoju atmosferu kako bi postala planetarna maglina, a na kraju će ostatati samo “bijeli patuljak”.

Čovječanstvo ipak ne bi osjetilo te posljednje stadijume Sunca. Kako ono stari, tako postaje sve veće. Onog trenutka kada postane ogromna zvijezda, moći će da proguta Merkur i Veneru.

Zemlja bi mogla da bude bezbijedna u tom trenutku, ali će jaki solarni vjetrovi vjerovatno usporiti njeno kretanje. Za oko osam milijardi godina, naša planeta će, kao rezultat ovih procesa, upasti u spoljne slojeve ogromne umiruće zvijezde.

GAMA ZRACI

Izuzetno jake eksplozije energije koji se nazivaju prasci gama zraka, moguće su u sistemima u kojima se dvije planete okreću oko iste ose i u slučajevima kada zvijezde eksplodiraju (supernova).

Ti izlivi energije su veoma moćni jer energiju sabijaju u uzak zrak. Radijacija koja se tom prilikom otpušta, mogla bi da uništi ozonski omotač, ostavljajući živi svijet na udaru UV radijacije.

EKSPLOZIJA ZVIJEZDA

Eksplozije zvijezda (supernove) se događaju kada jedna zvijezda istroši svoje mogućnosti fuzije i javlja se jednom ili dva puta svakih 100 godina u okviru galaksije Mliječni put.

Možemo li očekivati uskoro neku supernovu? Zvijezda Betelgez, crveni džin na kraju svog života, nalazi se u sazvježđu Orion, koje je udaljeno “samo” 460 – 650 miliona svjetlosnih godina.

Mogla bi da postane supernova sada ili u narednih milion svjetlosnih godina. Srećom, astronomi procjenjuju da bi supernova morala da se dogodi na 50 svjetlostnih godina od nas da bi radijacija oštetila naš ozonski omotač.

POMJERANJE ZVIJEZDA

U međuvremenu, zalutala zvijezda kreće se ka Mliječnom putu i mogla bi da dođe toliko blizu našeg Sunca da njena gravitacija može pomjeriti kameniti Ortov oblak na ivici našeg solarnog sistema, koji je izvor kometa u našem sistemu. To bi povećalo šanse da se pojavi velika kometa koja bi udarila u Zemlju.

ŽIVOT IDE DALJE

Čovječanstvo na zemlji će sigurno nestati. Ali to nije nešto što bi trebalo da nas plaši. To je nešto što ne možemo da promijenimo, isto kao što i naši životi imaju svoj početak i kraj.

To nas definiše i tjera da shvatimo da je sve što možemo da iskoristimo vrijeme na Zemlji koje imamo. Posebno ako znamo da je moramo čuvati uspostavljeni balans kako bi čovječanstvo opstalo.

Svi ranije navedeni scenariji u sebi nose moguće uništenje, ali nude i ljepotu i čuda. U mnogim slučajevima, proizvode ono od čega smo stvoreni.

Zato bi, umjesto gledanja u noćno nebo i razmišljanja šta će nas ubiti sljedeće, bilo bolje da se divimo dubini svemira, čudima koja u njemu postoje i uzvišenoj prirodi Univerzuma. Budite inspirisani svemirom.

Nudi budućnost i smisao.


>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________