SRPSKI NAUČNIK O OTKRIĆU PLANETA: Života možda ima ali ne za nas

Planeta

Naši naučnici tvrde da je još rano da razmišljamo o selidbi na novootkrivene planete oko zvijezde Trapist 1 udaljene 40 svjetlosnih godina od Zemlje

Iako je Nasa obznanila otkriće sedam novih planeta nalik Zemlji van Sunčevog sistema, kao i da je na tri od njih moguć život, naši astronomi i astrofizičari kažu – još je rano da pakujemo kofere!

Osim što je novootkriveni sistem udaljen “svega” 40 svjetlosnih godina od Zemlje, stručnjaci tvrde da njihovo “Sunce” – Trapist 1, toliko jako zrači da munjevito uništava tamošnju atmosferu.

Da je Zemlja samo jedna za život kakav mi poznajemo, tvrdi i astrofizičar prof. Momir Stepanović, nekadašnji predavač astronomije na Univerzitetu Kolorado i učesnik američkih istraživanja o porijeklu života u svemiru.

“To što su objavili stručnjaci NASA, prije svega se odnosi na to da su ove planete Zemljinog tipa, odnosno čvrste i stjenovite” – objašnjava prof. Stepanović.

“Ono što tek slijedi jeste utvrđivanje koliko su te planete tople, odnosno hladne, da li na njima ima vode u tečnom stanju, kao i atmosfere i magnetnog polja.”

Da bi se sve to utvrdilo, na te planete trebalo bi poslati sonde, a na ovom tehnološkom nivou, to je potpuno nemoguće.

Ipak, vijest da je pronađeno sedam novih planeta, smatra se značajnim astronomskim otkrićem, budući da se, po riječima Igora Smolića iz Instituta za fiziku u Beogradu, okolnosti pod kojima je uopšte moguće uočiti planete dešavaju jednom u nekoliko stotina slučajeva.

“Generalno, samo otkriće sedam novih planeta svakako je ohrabrujuće, ali sudeći po činjenicama koje nauka nesumnjivo poznaje, na planetama koje kruže oko ovakvih zvijezda, takozvanih crvenih patuljaka, život kakav mi poznajemo, vjerovatno nije moguć” – kaže Smolić.

“A razlog je izuzetno visok intenzitet “iks” i UV zračenja koje emituje zvijezda Trapist 1. Atmosfere na tim planetama, po pravilu, nema.”

“Ove planete orbitiraju u “nastanjivim zonama” oko zvijezde u sistemu Trapist 1, na 40 svjetlosnih godina od Zemlje, a moguće je da u narednoj deceniji budu otkriveni i dokazi da na njima postoji život” – rekli su prije dva dana naučnici na konferenciji NASA posvećenoj velikim otkrićima van Sunčevog sistema. – Otkrivene planete veličine su Zemlje, nalaze se u tri zone u kojima je moguće nastanjivanje.

Kako je na konferenciji rečeno, naučnici vjeruju da na najmanje tri od ovih sedam planeta postoji voda, možda čak i okeani, i da je pitanje dogledne budućnosti kada će ona moći da bude otkrivena.

“Trapist 1 ima samo osam odsto Sunčeve mase, tek je malo veći od Jupitera i mnogo hladniji i crveniji od Sunca” – rečeno je na konferenciji.

“Ova zvijezda toliko je manja od Sunca koliko i loptica za golf u odnosu na košarkašku loptu. Ako bi se čovjek našao na nekoj od ovih planeta, sve bi mu izgledalo mračnije, pošto bi svjetlo bilo 200 puta manje od svjetla Sunca, nešto nalik sumraku.”

Uprkos tome, sve bi bilo dovoljno toplo, s obzirom na to da dopire jednako energije kao sa Sunca, ali kroz infracrvene zrake.

Stručnjaci NASA zamislili su kako bi čovjeku koji stoji na jednoj od ovih planeta, izgledala “panorama”.

“Njihovo “Sunce” izgledalo bi – ružičasto, a na nebu bi golim okom mogli da vide i ostalih šest planeta” – tvrde naučnici.

Teleskopi detektuju život

Prema riječima Anđelke Kovačević, profesora Katedre za astronomiju Matematičkog fakulteta u Beogradu, teleskop “Habl” koji koristi NASA uveliko pretražuje atmosferu oko ovih planeta.

Kako kaže, očekuje se da će postojeći teleskopi, kao i teleskop “Džejms Veb” koji će se koristiti od naredne godine, biti dovoljno jaki da bi detektovali životne uslove na ovakvim planetama.

Od metoda koje se koriste, najčešća je spektrometrija.

POVEZANI ČLANAK

NASA: “Otkrili smo 7 planeta, na nekima je vjerojatno moguć život” (VIDEO)

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________