Prema posljednjim statistikama u Norveškoj polovica novih automobila su električni ili hibridi

Norveška

Norveška, koja već ima najveći broj električnih automobila u odnosu na broj stanovnika u svijetu, objavila je da električni ili hibridni automobili predstavljaju polovinu do sada registriranih novih vozila u ovoj godini

“Ovo je prekretnica na norveškim putevima za vozni park na električnu energiju. To pokazuje da politika zelenog prijevoza funkcionira”, izjavio je za AFP norveški ministar klime i okoline Vidar Helgesen.

Električni automobili su u siječnju imali udio od 17,6 posto u ukupnom broju registriranih novih vozila, dok je postotak hibridnih automobila iznosio 33,8 posto, što zajedno iznosi 51,4 posto, pokazuju podaci nacionalnog informativnog vijeća cestovnog prometa.

U veljači je taj procenat je malo pao, ali i dalje je ostao na visokih 15,8 posto za električna i 32 posto za hibridna vozila. Paradoksalno jer je Norveška, najveći proizvođač nafte u Zapadnoj Europi, usvojila izdašnu politiku poticaja kupovine čistih vozila, piše AFP. Dok su automobili s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem značajno oporezovani, električna vozila su izuzeta od gotovo svih poreza.

Njihovi vlasnici, također, uživaju brojne prednosti poput besplatnog pristupa prometnicama s naplatom cestarine, trajektima i javnim parkinzima, a imaju i mogućnost vožnje u traci kojom prometuju vozila gradskog prijevoza.

U prosincu prošle godine, Norveška je registrirala 100.000. električni automobil.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________