Neurolog otkrio što se s mozgom događa 30 sekundi prije smrti

Australski neurolog dr. Cameron Shaw secirao je ljudski mozak kako bi otkrio što se s njim događa u trenutku smrti.

Malo je onih koji se nisu zapitali što se događa s čovjekom kada umire. Australski neurolog dr. Cameron Shaw nema informacije o tome postoji li čovjek i nakon smrti, ali zato je otkrio što se to događa s mozgom nekoliko trenutaka prije nego što se sve životne funkcije ugase.
On je, naime, secirao ljudski mozak koji je jedna žena odlučila donirati Sveučilištu Deakin nakon svoje smrti, a za potrebe znanosti.

Kada je razrezao mozak, objasnio je njegovu strukturu i kako se pojedini dijelovi ponašaju u trenutku smrti. Objasnio je kako se mozak razvijao milijunima godina tijekom evolucije ljudskog tijela. Znanstvenici vjeruju da se prvo razvilo najprimitivnije područje ljudskog mozga – bazalni gangliji koji kontroliraju osnovne ljudske želje poput gladi, seksualne želje i kretanja.

Strukture povezane s višim intelektualnim i emocionalnim funkcijama – hipokampus i temporalni režanj – nastale su nešto kasnije, a čovjeku daju mogućnosti pamćenja i učenja. Za moždanu koru, vanjski sloj mozga, vjeruje se da je nastala zadnja. Ona sadrži četiri režnja koji kontroliraju ljudsku moralnost i sposobnost planiranja budućnosti.
Ova podjela mozga ključna je za razumijevanje smrti jer dr. Shaw objašnjava kako mozak umire u fazama. Kako dotok krvi u mozak dolazi iz unutrašnjosti, vanjski slojevi koji kontroliraju veće i ‘humanije’ funkcije, kao što su osobnost i osjećaj za budućnost, umiru prvi i to u prvih 10 do 20 sekundi. Područja koja kontroliraju pamćenje i komunikaciju umiru sljedeća, a jezgra ostaje posljednja.

Iako je čovjek dok je jezgra mozga još funkcionalna zapravo živ jer ona daje vitalne znakove, dr. Shaw objašnjava kako čovjek u tom stanju zapravo vegetira, prenosi Večernji List.

 Za takvu osobu može se reći da je mrtva jer nije svjesna sebe ni okoline oko sebe, no ako bazalna struktura ostane netaknuta, čovjek će i dalje disati i imati puls – objašnjava dr. Shaw.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________