INDIJA: Tinejdžer napravio najmanji satelit na svijetu

Najmanji satelit na svijetu teži svega 64 grama i napravljen je od 3-D printanih ugljičnih vlakana.

Sa samo 18 godina, indijski tinejdžer Rifath Shaarook napravio je uređaj za koji se smatra da jenajmanji i najlakši satelit na svijetu.

Prototip Kalamsat (nazvan po bivšem indijskom predsjedniku Abdulu Kalamu, indijskom pioniru aeronautike) ima svega nekoliko centimetara, teži 64 grama i napravljen je od 3-D printanih ugljičnih vlakana. U lipnju će biti lansiran na NASA-inoj raketi CiS SR-4 gdje će sudjelovati u četverosatnoj misiji.

Kalamsat sastoji se od malog računala i osam ugrađenih senzora koji će mjeriti brzinu, rotaciju i magnetosferu Zemlje. I sve to u samo 12 minuta koliko će provesti u mikrogravitacijskom okružju svemira.

Shaarok ga je napravio u sklopu izazova “Cubes in Space” koji potiče djecu i mlade da osmisle nove uređaje za istraživanje svemira, a koji organiziraju tvrtka idoodle uz podršku NASA-e i Colorado Space Grant Consortiuma.

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


 

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________