Deminirao 309.700 m2, pronašli 143 kasetne bombice

Timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) su na lokalitetu Veliki Brijeg kod Čapljine deminirali 309.700 metara kvadratnih.

Zadatak su obavili deminerski timovi FUCZ – “Mostar B”, Deminerski tim za mehaničku pripremu zemljišta “Livno B”, “Busovača B” a povremeno su angažovani i timovi “Livno A” i “Mostar A”. Pronađeno je 143 komada kasetnih bombica MK-1.

Očišćen je prostor od 193.400 metra kvadratna, a tehnički izviđeno 116.300 metara kvadratnih sumnjive površine.

Ovaj zadatak čišćenja i tehničkog izviđanja površine kontaminirane neeksplodiranom kasetnom municijom vršilo je posebno obučeno, organizirano i opremljeno operativno osoblje FUCZ na osnovu standardnih operativnih procedura koje osiguravaju zahtijevani nivo kvaliteta, maksimalnu sigurnost osoblja i opreme, efikasnost i prilagodljivost terenima u BiH.

“Stanovništvo na ovom području pretežno se bavi stočarstvom, obrađuje zemlju i sadi smilje. Uklanjanje neeksplodirane kasetne municije sa poljoprivrednog zemljišta i drugih prirodnih resursa neophodni su za egzistenciju lokalnog stanovništva MZ Jesenica na čijem području je i lokalitet Veliki Brijeg”, saopćeno je iz FUCZ.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


 

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________