KONTROLA AUTOPUTA: Predlaže se formiranje federalne saobraćajne policije

Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH razmatra opciju preuzimanja kontrole saobraćaja na području autoputa, potvrđeno je za Klix.ba.

S obzirom da je autoput u FBiH u nadležnosti tog entiteta Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova razmatra opciju da formira posebnu, saobraćajnu policiju, čija bi nadležnost bio isključivo saobraćaj na autoputu.

“Za tako nešto dobili smo i zahtjev JP Autoceste FBiH, a sve s ciljem kako bi pokušali utjecati na smanjenje broja saobraćajnih nesreća koje se dešavaju na autoputu. S obzirom na trenutnu nadležnost policijskih agencija u BiH, nerijetko imamo slučaj da kada se dogodi saobraćajna nesreća na određenoj dionici autoputa, često dođe do preklapanja nadležnosti i konfuzije između kantonalnih policijskih jedinica”, kazao je za Klix.ba ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara.

Dodao je da ta tačka dnevnog reda još uvijek nije spremna za razmatranje, ali da se analizira i ta opcija.

Podsjećamo, reforma policije na nivou BiH je bio samo neuspješan pokušaj da se uredi ta oblast. Ni tzv. “Aprilski paket”, ni brojni pokušaji visokih predstavnika Međunarodne zajednice u BiH, poput pokušaja Christiana Schwarz Shillinga ili Miroslava Lajčaka nisu riješili pitanje reforme policije.

Nakon brojnih pregovora na snazi je ostao dogovor koji su prije 10-tak godina postigli Haris Silajdžić i Milorad Dodik o postojanju entitetskih policija, zatim policije na nivou svih kantona te uspostavljanju Direkcije za koordinaciju policijksih tijela, čija je nadležnost obezbjeđenje abmasada i institucija BiH.

Ukoliko se usvoji prijedlog Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova o formiranju saobraćajne policije koja će biti zadužena za regulisanje saobraćaja na autoputu, to će biti prva značajnija promjena u oblasti policijskih struktura u posljednjih 10 godina.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________