SVJEDOČENJE: Osman Abdulaziz Kekić bio u ISIL-ovoj elitnoj jedinici Anwar al-Awlaki

Svjedok je rekao da se po dolasku na prostor koji kontroliše Islamska država oduzimaju pasoši, laptopi i mobiteli, koji se uništavaju, da se prolazi i vojna i šerijatska obuka, ali i da strani borci nisu mogli raditi po restoranima i internet-klubovima.

Na suđenju za ratovanje u stranim paravojnim organizacijama, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je optuženog Osmana Abdulaziza Kekića viđao u Siriji i da je bio u jedinici koja je obučena samo za borbe.

Svjedok, čiji je identitet Sud BiH zaštitio, kazao je da poznaje optuženog Kekića te napomenuo da ga je tokom 2015. vidio u jednom od sirijskih gradova, javlja Birn.

“Poznato mi je da je došao sa Senadom Grabusom, koji je stanovao blizu moje zgrade. Kada je prvi put došao, nisam bio u stanu. Dolazio je često, na po par dana, tri, četiri, pet ili sedam dana…”, izjavio je svjedok, dodavši da mu je Kekić govorio da je bio u Raki.

Grabus i optuženi, prema svjedoku, pričali su da su bili u jedinici “Anwar al-Awlaki”, koja je, kako su mu rekli, obučena samo za borbe, ne za straže, kao i da mu je poznato da je Kekić prošao obuku koja je trajala od mjesec pa nadalje.

“Viđao sam ga u uniformi, imao je pištolj. Družio se s ljudima koji su s područja Krajine, pošto je i on od tamo”, kazao je svjedok.

Optuženi je, kako je svjedok ispričao, područje Sirije napustio krajem 2015. godine. Poslije izvjesnog vremena, svjedok je, prema njegovom iskazu, na vijestima vidio da je Kekić uhapšen.

“Ne znam zašto se vratio, ali, po priči ljudi, nije mu pasalo dosta toga. Imao je kombi u Turskoj, nešto je bilo i u vezi toga”, naveo je svjedok.

Optužnica tereti Kekića da je, s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji, 20. marta 2015. napustio BiH preko graničnog prelaza Orašje, odakle je otišao prvo u Tursku, a zatim u Siriju, gdje se priključio jedinici “Anwar al-Awlaki” i gdje je bio do 2. oktobra iste godine.

Svjedok je rekao da se po dolasku na prostor koji kontroliše Islamska država oduzimaju pasoši, laptopi i mobiteli, koji se uništavaju, da se prolazi i vojna i šerijatska obuka, ali i da strani borci nisu mogli raditi po restoranima i internet-klubovima.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je kazao da optuženog nikada nije vidio da pohađa vojnu i vjersku oboku. Također je rekao da nikada nije vidio čitavu jedinicu “Anwar al-Awlaki”, ali je napomenuo da jeste vidio pojedince koji su se borili u toj jedinici. Ustvrdio je i da je od optuženog i Grabusa “čuo” da je jedinica služila za borbe.

Odbrani je odgovorio i da optuženog nije vidio s puškom.

Upitan na kojem jeziku se vršila vjerska i vojna obuka, svjedok je kazao da je čuo da se to radilo na engleskom.

Nastavak suđenja je planiran za 24. april.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


 

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________