ISTANBUL: Demonstracije protiv Erdogana

Stotine ljudi okupile su se večeras na protestima u Istanbulu nakon pobjede turskog predsjednika Recep Tayyip Erdogan na referendumu kojim su mu date veće ovlasti.

Protesti su večeras organizirani na dvije lokacije. Demonstranti su se okupili u Bešiktašu u evropskom dijelu Istanbula te u Kadikoyu u azijskom dijelu grada. Nezadovoljni rezultatima referenduma i Erdoganovom politikom, demonstranti su nosili transparente sa natpisima “Mi ćemo pobijediti” i uzvikivali “lopov, ubica Erdogan”.

 

Bulent Teskan, zamjenik šefa opozicione partije u Turskoj, tražio je danas poništavanje referenduma i rekao kako će se obratiti i Evropskom sudu za ljudska prava ako bude potrebno. Njegova stranka navodno je primila žalbe kako prebrojavanja glasačkih listića nisu obavljena u tajnosti, kao i da građani u pojedinim dijelovima zemlje nisu imali privatnost prilikom glasanja.

Podsjećamo, 51,2 posto birača na referendumu je podržalo ustavne reforme koje su povećale ovlasti predsjednika Erdogana.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________