Fresh Press portal
Svijet Vijesti

I Moskva se oglasila o ikoni: Za aferu okrivili medije, a novinare nazvali beskrupuloznim

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je danas da ta zemlja još nije dobilo dokaze da je ikonu poklonjenu ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu u Sarajevu posljednji vlasnik stekao nelegalno i ocijenilo se situacija oko ikone u medijskom prostoru Bosne i Hercegovine i nekolicini drugih zemalja koristi da bi se Rusija diskreditovala.

“Uprkos činjenici da je ruska strana diplomatskim kanalima vratila ikonu darodavcima kako bi se razjasnilo njeno porijeklo, medijskim prostorom Bosne i Hercegovine i nizu drugih zemalja nastavljaju da se šire neosnovane spekulacije o sudbini ikone, koje bacaju sjenu na Rusiju”, navodi se u saopštenju Ministarstva na Facebooku i Twitteru, prenosi TAS S.

Kako se dodaje, širenjem insinuacija zasnovanim isključivo na pretpostavkama njihovih autora, “pristrasni” mediji koriste ovu temu za manipulaciju kako bi stekli unutrašnje političke poene u BiH i diskreditovali Rusiju u očima njihove javnosti.

MVP ukazuje i da nije predstavljen nijedan dokaz o tome da je posljednji vlasnik ikone do nje došao na nezakonit način.

Ipak, ova epizoda već je postala “predmet ciničnih manipulacije i nepoštenih igara u medijskom prostoru”, dodaje se, prenosi TAS S.

Umjesto da sačekaju zvaničan zaključak relevantnih institucija, kako se dodaje, “beskrupulozni novinari proturaju sopstvene fantazije kao pouzdanu informaciju”.

U saopštenju ruskog ministarstva navodi se da je primjetno da neki mediji koriste omiljeni hobi Zapada da traže “prste Kremlja” svuda i u svemu i da su spremni da iskoriste bilo koji, uključujući i krajnje neadekvatan izgovor za podsticanje antiruske propagande.

Predsjedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio je ikonu Lavrovu 14. decembra prilikom susreta u Istočnom Sarajevu.

Poslije protestne note ukrajinske ambasade u Sarajevu ikona je predata ambasadi BiH u Moskvi nakon čega je pohranjena u sef koji se nalazi u kabinetu Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više