KAKO JE MOGUĆE?! Aleksandar za dva sata zaradi 400 eura (FOTO)

Aleksandar
Printskrin: Youtube/ePajko

Aleksandar Doknić (42) iz Bajmoka, prije 15 godina pokrenuo je biznis sa kunićima, tada relativno nov i neizvjestan posao. U međuvremenu, ova porodična firma postala je jedna od najpoznatijih i najvećih odgajivačnica, koja druge farme u zemlji i inostranstvu snabdijeva ovom vrstom

“Kod mene je sve pokrenuto iz hobija. Prvo sam bio sudija na izložbama u kunićarstvu, a kasnije sam radio za Veterinarski zavod iz Zemuna koji je proizvodio serum za vakcinu protiv svinjske kuge.”

“Njome smo snabdijevali cijelu Evropu i region, ali je zbog iskorenjenosti bolesti i potreba za cjepilom, pa samim tim i kunićima, nestala” – objašnjava ovaj domaćin, u čijoj se odgajivačnici takođe proizvodi i prodaje rasplodni materijal za one zainteresovane za razvoj sopstvenog posla.

Kako kaže, prije četiri godine postao je svjestan da će biznis početi da se razvija u pravcu prodaje mesa kunića, koje je jedno od najzdravijih koje se može naći u ponudi.

Na porodičnoj farmi uvijek ima između 1.200 i 1.500 kunića.

Foto: Facebook/Odgaivačnica i Farma kunića Doknić
Foto: Facebook/Odgaivačnica i Farma kunića Doknić

“Xycol rasa ima najkvalitetnije meso za prehranu, koje se između ostalog preporučuje djeci i trudnicama. Mi posjedujemo 160 matičnih ženki kunića (one koje se kote do 14, 15 puta u životu) i čiji je radni vijek dvije godine, kao i 30 matičnih mužjaka koji su reproduktivno sposobni do treće godine” – kaže Doknić i dodaje da broj okoćenih zečeva zavisi od vrste, a da su oni na farmi imali hajkoma, bečke plave, panonske bijele, novozelandske crvene…

Foto: Facebook/Odgaivačnica i Farma kunića Doknić
Foto: Facebook/Odgaivačnica i Farma kunića Doknić

U pitanju je, kako kaže, mlada grana stočarstva kod nas u kojoj su primjetne različite poteškoće: dobiti subvencije, kredit, naći klanicu koja će prihvatiti i nabaviti adekvatnu dozvolu i ovlašćenja za ove životinje, i mnoge druge.

Takođe, da bi se uspješno bavio ovim poslom, moraš da voliš kuniće. Da razgovaraš sa njima, da ih hraniš, da ih ne tretiraš antibioticima i hemikalijama, da paziš da ne obole, jer je u pitanju životinja koja, isto kao i koza, ne može da se liječi. Za rad su potrebne i adekvatne prostorije, klima uređaji, vozilo sa ventilacijom, kavez i naravno, zečevi” – objašnjava najveći odgajivač u Srbiji i naglašava da ipak može dobro i da se zaradi.

Foto: Facebook/Odgaivačnica i Farma kunića Doknić
Foto: Facebook/Odgaivačnica i Farma kunića Doknić

Doknić na mjesečnom nivou na klanje pošalje 1.000 komada, koji se potom nađu u većim trgovinskim lancima u zemlji.

“U pitanju je posao sa velikim potencijalom. U njega treba uložiti oko 4.500 do 5.000 eura, a za dva do tri sata svakodnevnog efektivnog rada, može da se zaradi između 300 do 400 eura mjesečno” – zaključio je on.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


 

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________