Fresh Press portal
BIH Vijesti

Novalić odustaje od kupovine remdesivira. Dr. Drljević: Taj koji ga je savjetovao nije infektolog

Novalić
FOTO: Armin Durgut / PIXSELL

WHO jučer je objavila istraživanje po kojoj grupa lijekova koja se koristi u terapijama protiv koronavirusa, jako malo ili nikako ne utječe na liječenje ovog virusa.

Radi se o remdesiviru i još tri postojeća lijeka – hidroksiklorokin, lopinavir/ritonavir i proizvodi interferona.

Remdesivir, lijek koji je razvila američka farmaceutska kompanija “Gilead Sciences”, bio je jedan od najranijih tretmana u liječenju covida-19.

Nedavno je objavljeno da je BiH naručila 1.100 doza ovog lijeka. Jedna košta 354 eura, a Vlada FBiH je za ovu namjenu izdvojia oko 18 miliona KM.

Jučer je premijer Fadil Novalić izjavio kako će se odustati od nabavke upravo zbog ovog istraživanje WHO.

Međutim, infektolog Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Ednan Drljević kaže za Raport da to i nije pametno.

Čudim se da dan nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija, koja gubi kredibilitet, objavila studiju o remdesiviru, odnosno da nema značajnijeg uticaja na šanse pacijenata oboljelih od Covida da prežive, premijer FBiH je odmah rekao kako ga BiH neće nabavljati. Taj koji je premijera savjetovao nije bio infektolog”, kaže Drljević.

Dodaje kako misli da je Svjetska zdravstvena organizacija poranila s takvom analizom.

Bio je isti slučaj i ranije s drugim lijekovima. Mislim da je i naš premijer poranio sa tim zaključkom, trebali bismo sačekati EU, SAD i okolne zemlje, a ne da mi budemo prvi koji ćemo reći da nećemo nabavljati remdisivir”, naveo je Drljević, prenosi “Raport.ba“.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više