Sjednica Doma naroda PSBiH koja je najavljena za sutra, neće biti održana.

Sjednice neće biti jer su predsjedavajući Kluba srpskog naroda Sredoje Nović (SNSD), njegov zamjenik Dragutin Rodić (DNS) i delegat Nebojša Radmanović (SNSD) obavijestili Kolegij da se na zasjedanju neće pojaviti.

Niko od njih danas se nije javljao na telefon. Nović, Radmanović i Rodić su za banjalučke medije izjavili da se osim problema uzrokovanih predajom zahtjeva za reviziju, trebaju riješiti i pitanja tužilaštava i sudija, odnosno, kako su naveli, prisustva stranaca u Ustavnom sudu BiH.

– Kolega Radmanović me samo obavijestio da je odgodio sjednicu Komisije za vanjsku trgovinu i carine kojom on predsjedava, a koja se trebala održati prije sjednice Doma. Spomenuo je mogućnost i da se njih trojica neće pojaviti, kaže nam delegat Kluba Bošnjaka Sead Kadić, dodavši kako će on doći u Sarajevo.

Član Kolegija Doma Ognjen Tadić ističe kako ga je pomenuti trojac telefonskim putem obavijestio kako sutra neće doći na zasjedanje, ali i dodaje da mu razlog takvog poteza nije poznat.

Delegati su se sutra trebali izjašnjavati o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Izmjenama i dopunama bi se provele odluke Ustavnog suda BiH i uvele naknade za prevoz, topli obrok, smještaj i odvojeni život za sudije i tužioce, te određene kategorije stručnog osoblja u pravosudnim institucijama na nivou BiH. Istovremeno bi se ujednačile naknade za regres, koje se sada definišu na istovjetan način u institucijama BiH.

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER