Odgađa se sjednica Doma naroda PSBiH

Sjednica Doma naroda PSBiH koja je najavljena za sutra, neće biti održana.

Sjednice neće biti jer su predsjedavajući Kluba srpskog naroda Sredoje Nović (SNSD), njegov zamjenik Dragutin Rodić (DNS) i delegat Nebojša Radmanović (SNSD) obavijestili Kolegij da se na zasjedanju neće pojaviti.

Niko od njih danas se nije javljao na telefon. Nović, Radmanović i Rodić su za banjalučke medije izjavili da se osim problema uzrokovanih predajom zahtjeva za reviziju, trebaju riješiti i pitanja tužilaštava i sudija, odnosno, kako su naveli, prisustva stranaca u Ustavnom sudu BiH.

– Kolega Radmanović me samo obavijestio da je odgodio sjednicu Komisije za vanjsku trgovinu i carine kojom on predsjedava, a koja se trebala održati prije sjednice Doma. Spomenuo je mogućnost i da se njih trojica neće pojaviti, kaže nam delegat Kluba Bošnjaka Sead Kadić, dodavši kako će on doći u Sarajevo.

Član Kolegija Doma Ognjen Tadić ističe kako ga je pomenuti trojac telefonskim putem obavijestio kako sutra neće doći na zasjedanje, ali i dodaje da mu razlog takvog poteza nije poznat.

Delegati su se sutra trebali izjašnjavati o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Izmjenama i dopunama bi se provele odluke Ustavnog suda BiH i uvele naknade za prevoz, topli obrok, smještaj i odvojeni život za sudije i tužioce, te određene kategorije stručnog osoblja u pravosudnim institucijama na nivou BiH. Istovremeno bi se ujednačile naknade za regres, koje se sada definišu na istovjetan način u institucijama BiH.

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________