Beograđanin došao do filma kojim je ucjenjivao holivudske producente

Beograđanin Momčilo Đinović (26) kopiju holivudskog blockbustera Baby Boss skinuo je sa servera jedne srbijanske firme koja je bila angažovana povodom filma, otkrila je istraga slučaja koji je šokirao Balkan.

Premijera animiranog filma bila je zakazana za 31. mart, a Đinović se tereti da je od vlasnika filma čuvenog holivudskog studija 20th Century Fox i distributera MCF Megacom film iznudio devet bitkoina (internet moneta) vrijednih više od 20 hiljada KM, i pokušao da iznudi još 16 bitkoina.

Američki vlasnici slučaj su prijavili policiji Velike Britanije koja je preko oficira za vezu alarmirala kolege u Srbiji i Eurpolol koji je također obavijestio policiju u Srbiji. Odmah je obaviješten tužilac za Visokotehnološki kriminal, a pripadnici SBPOK-a za 72 sata su uhapsili osumnjičenog i zaplijenili računare koje je koristio.

“Za skidanje filma sa servera ove srpske firme nije bilo potrebno veliko znanje o računarima. Sada se ispituju sve okolnosti i računari su dati na veštačenje”, kaže izvor Blica blizak istrazi.
Za sada se ne isključuje mogućnost i da je neko pomogao osumnjičenom ili zajedno sa njim učestvovao u izvršenju krivičnog djela. Đinović je po nalogu tužilaštva jučee saslušavan više sati. On je pokušao da negira krivicu, ali njegovi navodi se kose sa prikupljenim dokazima.

U nastavku istrage osim vještačenja njegovih računara i sistema s kojeg je skinut film biće saslušani i brojni svjedoci. Među njima su predstavnici srpske firme koja je na serveru imala film, ali i predstavnici oštećenih holivudskih kompanija koje su prijavile slučaj.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda odredio je osumnjičenom pritvor do 30 dana zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. Đinoviću prijeti kazna od dvije do 10 godina zatvora.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________