Tito u masliniku: Stabla maslina u Istri ispisala ime predsjednika bivše države

Nama Tito ne smeta, važne su masline. Maslina ne zna za povijest, ali govori o povijesti. Kazao je ovo Nivio Stojnić, načelnik istarske općine Tar-Vabriga koja na svojem teritoriju ima jedinstven maslinik – 80-ak stabala posađenih tako da čine natpis “Tito”.

88 stabala

Malo je ko znao u Hrvatskoj, za razliku od stranih turista kojima je to atrakcija, da tačno na razmeđu Tara i Vabrige nedaleko od Poreča postoji “Titov maslinik”, piše zagrebački Večernji list, prenosi Fena,

– Slovo “T” na privatnom je zemljištu, a ostatak ITO na općinskom. Stabla su posađena 1983. ili 1984. godine, bilo je to davno – objašnjava istarski načelnik.

Ne zna se ni ko ih je tačno zasadio, ali ne namjeravaju maknuti maslinik. Neki stariji mještani sjećaju se da je to bilo u sklopu akcije “88 stabala za druga Tita”, masovnog sađenja stabala.

Akcija je pokrenuta 1981, godinu nakon smrti Josipa Broza, a broj 88 simbolizirao je Brozove godine.

– Riječ je o maslinama, a mjesto smo u kojemu se od pamtivijeka proizvodi kvalitetno maslinovo ulje. Maslina je nešto što nam pripada – dodaje načelnik.

Iako lik i djelo Josipa Broza Tita izazivaju kontroverzije, načelnik kaže da dosad do njih nije došao nijedan jedini prigovor.

Možda zato što se natpis vidi samo iz zraka. Ali, dodaje, po njemu u masliniku i nema ničega spornog.

– Mislim da nema ni razloga da se ne netko žali. Riječ je o povijesti, htjeli mi to ili ne, bila ta povijest lijepa ili ne – objašnjava Stojnić.

Sveto drvo

No za poseban maslinik i te kako znaju strani turisti. I dolaze ga posjetiti.

– Natpis je atrakcija među stranim gostima. Koliko ih je došlo s fotografijom iz zraka i pitalo gdje se točno nalazi taj maslinik – kaže Genowefa Kuzmanović, Poljakinja koja je preko Švedske došla u Tar krajem 80-ih godina prošlog stoljeća. Maslinik je u njenom susjedstvu tada već postojao. Nasad se, dodaje, jako pazi i čuva.

Kad se radila kanalizacija, pazilo se da je “provuku” tako da ne ošteti stabla.

– Rezati? Ni slučajno. Nitko se i ne buni. Tito je iznimno važan Istranima – kazala je za Kuzmanović za Večernji list te dodala: “A i maslina je sveto drvo”.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________