Fresh Press portal
Crna Hronika Vijesti

Senad Basarić osuđen na 18 godina zatvora za ubistvo Irme Forić

Senad Basarić danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo osuđen na 18 godina zatvora za ubistvo Irme Forić, piše Avaz.

Optuženi se tereti da je u vremenskom periodu od 15. do 17. septembra 2019. godine u stanu u sarajevskoj općini Novi Grad Irmi Forić nanio teške, po život opasne tjelesne povrede, usljed kojih je i preminula.

U optužnici se navodi da je Basarić uhvatio Irmu za kosu, te joj glavu udarao o tvrdu podlogu. Već tada joj je nanio povrede opasne po život, ali se nije tu zaustavio, već ju je uhvatio za vrat i davio, dodatno joj nanijevši teške povrede. Na kraju ju je udarcima tupim, tvrdim predmetom (najvjerovatnije daskom za meso) izudarao u predjelu desnog uha.

Sve to imalo je za posljedicu smrt Irme Forić, čije je tijelo prekrio narandžastim peškirom i napustio stan.

Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo kojim je presjedavala sutkinja Sanela Rondić prihvatilo je nalaz vještaka koje je angažiralo Tužilaštvo, a kojim je utvrđeno da je Basarić u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio smanjeno uračunljiv ali ne toliko bitno da ne bi mogao da shvati značaj onoga šta radi i da upravlja svojim postupcima.

Upravo to je Basariću bila jedna od olakšavajućih okolnosti, dok je među otežavajućim brojnost nanesenih teških povreda, te činjenica da je Irmu Forić ubio u stanu u kojem su zajedno živjeli u sarajevskom naselju Dobrinja.

Svoju partnericu usmrtio je zloupotrijebivši njeno povjerenje” – kazala je sutkinja Sanela Rondić.

Otežavajuća okolnosti je bilo i njegovo ponašanje nakon učinjenog djela. Pokrio ju je narandžastim peškirom, ostavio ju u stanu i udaljio se u nepoznatom pravcu.

Tijelo je pronašla njena kćerka koja je sa suprugom došla u stan jer joj se majka danima nije javljala.

Basariću je produžen pritvor, a dužan je platiti sudske troškove u iznosu od 15.110 KM.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više