”BOGA MI, TRUMPA PLAĆA PUTIN”: Procurila tajna snimka na kojoj republikanski lider teško optužuje predsjednika SAD-a

U nizu sve nevjerojatnijih otkrića o aferama koje opterećuju Donalda Trumpa je i izvještaj Washington Posta čiji su novinari preslušali i utvrdili autentičnost snimke razgovora nekolicine republikanskih lidera, među kojima su bili i vođa većine u Zastupničkom domu Kevin McCarthy te predsjednik Zastupničkog doma Paul Ryan.

Do razgovora je došlo 15. lipnja 2016. godine, dan nakon što se doznalo da su ruski hakeri upali u servere Demokratske stranke i mjesec dana prije nego je Trump formalno postao predsjednički kandidat Republikanske stranke, a lideri su se našli nedugo nakon što su McCarthy i Ryan na Capitol Hillu imali odvojene sastanke s ukrajinskim premijerom Volodimirom Grojsmanom.

U to je vrijeme šef Trumpove kampanje bio Paul Manafort, za kojega u Ukrajini dobro znaju jer je bio konzultant svrgnutog proruskog predsjednika Viktora Janukoviča. On se danas nalazi pod istragom FBI-a zbog sumnje da je od Janukoviča primao određene svote novca na crno.

Grojsman se dvojici spomenutih republikanaca požalio kako Rusi svako malo bombardiraju istok njegove države, a istovremeno financirajući populističke antisistemske pokrete nastoje uzdrmati ukrajinske institucije. Pod dojmom svega što su čuli, McCarthy i Ryan, tada pogotovo poznati kao žestoki kritičari Rusije i predsjednika Vladimira Putina, s nekolicinom kolega su nakon sastanka zapodjenuli razgovor.

Cathy McMorris Rodgers, visokopozicionirana republikanka, pitala je Ryana kakva je situacija u Ukrajini.

– Teška, odgovorio joj je Ryan.

– Grojsman mi je rekao da Rusi svakog dana ispale 30-40 granata na ukrajinski teritorij. Opisao mi je i druge metode, rekao je da financiraju tamošnje populiste, daju novac ljudima u državnoj upravi kako bi im razmontirali institucije. Cilj je da se Ukrajina okrene sama protiv sebe, a Grojsman kaže da će nakon Ukrajine Rusi navaliti na Baltik i sve ostale, sumirao je Ryan svoj razgovor s dužnosnikom iz Kijeva.

– Da, tako je u dobrom dijelu Europe, Rusi vode propagandni rat, složila se s Ryanom Rodgers.

– Manijakalno. A zamisli tko im se jedini žestoko opire? Mi!, rekao je Ryan, s čime se Rodgers nije složila te je odvratila: – Ali ne opiremo se.

– Jamčim vam da se ovako dogodilo. Rusi su hakirali demokrate i oteli im njihovo opozicijsko istraživanje o Trumpu, rekao je McCarthy kroz smijeh.

Opozicijsko istraživanje je standardna metoda djelovanja u američkoj politici: kandidati jedne stranke redovito angažiraju stručnjake da izvuku sve moguće podatke o protukandidatima iz suprotne stranke kako bi se mogli koristiti za ocrnjivanje u kampanjama.

Ryan se zapitao kome su Rusi to opozicijsko istraživanje predali.
– Mislim da Putin plaća dvije osobe: Rohrabachera i Trumpa, kazao je McCarthy, na što se dio sudionika razgovora nasmijao, no on je ozbiljno dodao: – Kunem se Bogom.

U tom se trenutku opet ubacio Ryan koji izjavljuje: – Ovo je sve neslužbeno. Nemojte da negdje procuri, u redu?

– Što je rečeno u obitelji, ostaje u obitelji, zaključio je Ryan.

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


 

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________