Tužilac optužen za nestanak 60.000 KM

Nakon što je Tužilaštvo BiH pokrenulo predistražne radnje zbog sumnje u nestanak 60.000 KM iz te institucije Kancelarija disciplinskog tužioca po službenoj dužnosti pokrenuo je istragu protiv tužioca Tužilaštva BiH Bože Mihajlovića.

Kancelarija je po službenoj dužnosti, u skladu sa nadležnošću, osnovom medijskih objava, 04. januara 2017. godine registrovao predmet protiv zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Bože Mihajlovića u vezi iznesenih navoda o mogućoj povredi dužnosti.

“Kancelaija takođe može potvrditi da je 06. januara 2017. godine zapremila i pritužbu tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Olega Čavke, u vezi istih navoda i istog nosioca pravosudne funkcije, te će iz tih razloga pritužba biti razmotrena u prethodno registrovanom predmetu Kancelarije”, rekli su iz Kanvcelarije disciplinskog tužioca.

Napominju da je obaveza Kancelarije da u skladu sa Zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Bosne i Hercegovine postupa u skladu sa načelom povjerljivosti do donošenja odluke.

Podsjećamo, istraga je pokrenuta na osnovu pisanja medija o nestanka 60.000 KM koje je SFOR izuzeo 2003. godine iz objekata porodice biznismena Milorada Milakovića.

Mihajlović je u novembru 2010. godine izdao naredbu kojom traži izuzimanje privremeno oduzetog novca u predmetu koji se vodio protiv Milaković i drugih da bi skoro sedam godina poslije bilo konstatovano da izuzeti novac navodno nikad nije dostavljen Sudu BiH.