U Zenici vanredna sjednica gradskog vijeća, građani opet bez grijanja

Dok se građani Zenice griju konvektorima, grijalicama ili čvrstim gorivom, u kompaniji ArcelorMittal radnici rade na krpljenju kotlova iz 1974. godine kako bi se što prije omogućila isporuka toplotne energije za grijanje grada.

Kotlovi za grijanje grada koji se nalaze u kompaniji ArcelorMittal Zenica stari su više od 40 godina, a problem grijanja i sve češći kvarovi u Zenici traju već desetak godina. Zeničani su jutros u 6 sati ponovo ostali bez grijanja nakon nepuna 24 sata uredne isporuke toplotne energije, a radijatori bi ponovo trebali biti topli sutra navečer.

Iako su iz kompanije ArcelorMittal Zenica redovno obavještavali javnost, a i gradsku upravu Zenice da su kotlovi u izuzetno lošem stanju te da će s godinama grijanje biti sve veći problem, do danas ništa nije riješeno.

Dugogodišnje priče o toplanama te ideja zagrijavanja Zenice iz Termoelektrane Kakanj, nisu urodile plodom zbog čega Zeničani svake zime više imaju hladne nego tople radijatore. Konvektori, grijalice, drva i pelet su trenutno najprodavaniji artikli u Zenici uz osnovne životne potrepštine.

Građani kupuju grijalice, konvektore i drva

U izjavi za Klix.ba ogorčena Zeničanka i majka je izjavila da grad hitno mora pronaći trajno rješenje za grijanje u Zenici.

“Žalosno je to da svake godine kada temperature padnu ispod nule građani ostaju bez grijanja. Grad Zenica mora hitno pronaći trajno rješenje za ovu situaciju. Računi će doci manji za pet ili šest KM, a to što će nam struje doći više po 50 ili 100 KM nikoga ne zanima u ovom gradu. O lijekovima je uzalud trošiti riječi, a najviše mi je opet žao penzionera koji su najugroženiji u ovoj situaciji. Zbog nestanka struje i opterećenosti mreže ne možemo ni grijalice upaliti, tako da sam sa djecom kod majke koja se grije na drva”, govori Zeničanka te dodaje da vjeruje u novog gradonačelnika Fuada Kasumovića:

“Novoizabrani gradonačelnik ima nove ideje i vjerujem da naredne zime neće dozvoliti da mu se građani grada smrzavaju u stanovima i kućama koje su priključene na gradsko grijanje.”

ArcelorMittal Zenica: Godinama ukazujemo na probleme sa grijanjem
Iz kompanije ArcelorMittal Zenica za Klix.ba su kazali kako su očekivali ove zime probleme sa kotlom broj 1 te da su o tome informisali nadležne iz godine u godinu. Međutim, problemi su nastali i u na kotlu broj dva.

“Kada su niske temperature ne smijemo raditi sa jednim kotlom pa smo počeli raditi i sa drugim. Međutim, u kotlu se nalazi 70 kilometara cijevi i pun je rupa zbog pucanja i veoma je teško pronaći kvar zbog čega je sve to problem. Govorili smo da treba tražiti rješenje što prije i nadamo se da ćemo ga pronaći”, kazala je za Klix.ba stručna saradnica za odnose sa javnošću kompanije ArcelorMittal Zenica Dijana Božić-Srdanović.

Jedina opcija za stabilno grijanje Zencie je prema riječima Dijane Božić-Srdanović, ali i gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, nabavka novih kotlova koji će raditi na plin i prirodni gas.

“To je projekat sa kojim bi se trebala formirati jedna posebna kompanija koja bi se bavila proizvodnjom toplinske energije sa pet gasnih kotlova. Mi smo predložili to gradu, jer mi svakako trebamo nabavljati kotlove za svoje potrebe, a s obzirom da će ih biti potrebno više za grijanje grada, želimo da zajedno uđemo u ovaj projekat. Ipak, nije bitno da li nabavljate dva ili pet kotlova”, kazala je Božić-Srdanović.

Sutra vanredna sjednica Gradskog vijeća Zenice

Sutra će u Gradskoj upravi Zenice biti održana vanredna sjednica Gradskog vijeća o grijanju grada kako bi se hitno pronašlo rješenje. Kasumović je kazao da su politički lobiji u proteklom periodu Zeničane doveli do ove situacije.

“Ovaj problem sa grijanjem traje već decenijama i kotlovi su dotrajali. Nažalost, napori Husejina Smajlovića, bivšeg gradonačelnika oko ideje izgradnje kombinovane Elektrane – toplane na plin, nisu urodili plodom čemu su kumovali i politički lobiji koji građane Zenice već desetak godina drže u neravnopravnoj i nezavidnoj situaciji po pitanju grijanja. Sada nam se slično dešava i Plavom vodom. To je projekat koji je u odmakloj fazi i za kojeg su osigurana značajna grant sredstva i povoljni krediti. Međutim, kada smo mislili da će projekat koji će trajno riješiti vodosnabdijevanje našeg grada krenuti u realizaciju, desio se isti problem. Opet su vodeće političke strukture preko Skupštine i Vlade Zeničko-dobojskog kantona stopirale i taj projekat iako su ranije dali saglasnost, kako su to uradili i Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH”, kazao je Kasumović.

On je dodao ne može dozvoliti da se građani Zenice smrzavaju te je istakao kako je jedina opcija za grad ona koju je ponudila kompanija ArcelorMittal Zenica.

“Kao gradonačelnik ne mogu dozvoliti da se građani smrzavaju, kao što je to bilo proteklih dana. U ovom trenutku jedina realna opcija za Grad je nabavka novih kotlova u ArcelorMittal Zenica koji će raditi na plin. Već sam formirao stručnu komisiju od eksperata iz našeg grada koja pregovora sa upravom AMZ i ubrzo ćemo Gradskom vijeću predložiti odluku o formiranju ‘joint venture’ kompanije koja će grijati grad na za sve prihvatljiv i siguran način”, dodao je Kasumović na Kolegiju Gradske uprave.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________