Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Protest u Tuzli zbog zagađenog vazduha

Nekoliko stotina građana Tuzle ponovo se u srijedu uvečer okupilo na Trgu slobode u Tuzli u znak protesta zbog enormnog aerozagađenja koje je posljednjih sedmica prisutno u ovom gradu.

Samo stotinjak metara dalje mjerna stanica na Skveru je u utorak uvečer izmjerila 140 mikrograma otrovnih čestica u kubnom metru zraka, što je za čak 14 puta više od dozvoljenih vrijednosti.

Građani su na proteste krenuli s maskama na licima, a aktivisti 18 nevladinih organizacija prezentirali su podatke Zavoda za javno zdravstvo TK iz 2018. godine po kojima je zagađeni zrak izazvao 29 posto smrtnih slučajeva od moždanog udara i 20 posto od karcinoma pluća.

Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju, zalaže se za ukidanje korištenja uglja u individualnim ložištima.

– Mi više ne želimo pokretati male mjere, već želimo da se u Tuzli napravi konkretan plan smanjenja zagađenja koji će svojom realizacijom rezultirati prestankom zagađenja u narednih pet godina – ističe ona.

Kao jednog od velikih zagađivača građani navode Termoelektranu Tuzla, ali i individualna ložišta jer neodgovorni građani u njima spaljuju sve i svašta. Građani se posljednjih dana protiv posljedica zagađenja bore na način da su svoje kretanje sveli na minimum.

Međutim, ne mogu svi ostati u kućama i čekati da zapuše vjetar s planine Ozren. Zbog toga od nadležnih organa traže hitno rješavanje problema zagađenja, a, ako vlasti, kantonalne i gradske, nastave s ignoriranjem njihovih zahtjeva, najavili su nova kontinuirana protestna okupljanja.

(Vijesti.ba / Avaz)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više