Fresh Press portal
Početna » Blog » BiH čeka najveća recesija u historiji: Moguć pad BDP i do 8 posto
Business Ekonomija

BiH čeka najveća recesija u historiji: Moguć pad BDP i do 8 posto

Miraščić

Bosna i Hercegovina će u ovoj globalnoj krizi, kao i gotovo sve zemlje svijeta, zabilježiti recesiju, koja će biti najveća u novijoj historiji, poručeno je sa sjednice Vijeća za strane investitore BiH koja je u srijedu, 24. juna, putem video-linka održana u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu pod predsjedavanjem federalnog ministra trgovine Zlatana Vujanovića, prenosi “Hayat“.

Prema podacima koje je iznio član Vijeća i savjetnik federalnog premijera Goran Miraščić, procjena je da će recesija u FBiH iznositi od minus 3,2 do 5%, a ako se uzme u obzir da je prije izbijanja pandemije planirani rast BDP-a bio 2,8%, onda bi iznos pada iznosio između 6 i 8%.

Međutim, kako je istaknuo, svaka kriza je i šansa da se situacija stabilizira i ekonomija oporavi, prije svega zaustavljanjem negativne spirale privlačenjem stranih investicija i povoljnijim poslovnim ambijentom.

Tu se, prije svega, misli na pozicioniranje u najjačim evropskim lancima opskrbe nakon što su oni koji postoje za azijskim i dalekoistočnim zemljama ugroženi i investitori žele proizvodnju premjestiti na područje istočne i jugoistočne Evrope – navedeno je u saopštenju Vlade FBiH.

Miraščić je iznio procjene da bi se ekonomija u FBiH za 15 do 18 mjeseci mogla vratiti na razinu iz februara ove godine.

Ustvrdivši da je svjetska ekonomija pokazala nerezistentnost nakon pojave pandemije koronavirusa, predsjednik Vijeća stranih investitora BiH i član Vijeća Branimir Muidža je iznio primjer Tvornice cementa Kakanj/Heidelberg Cement Group čiji je generalni direktor, koja je i u razdoblju pandemije, i pored svih poremećaja, zabilježila rekordnu proizvodnju, prodaju i izvoz.

Gotovo jednoglasna ocjena svih učenika u raspravi je da je, pored svih negativnosti koje je pandemija donijela, ovo i šansa da ekonomija u FBiH ojača, restrukturira se i uz poboljšanje poslovnog ambijenta i usvajanje neophodne zakonske regulative, zauzme poziciju koja će omogućiti značajnije strane investicije – navela je Vlada.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više