Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Bosni i Hercegovini prijeti gubitak 250.000 radnih mjesta!

Šta mogu da očekuju radnici i preduzeća u ovoj godini, ko je najviše ugrožen, da li ima svjetla na kraju tunela?

Bosni i Hercegovini prijeti gubitak od oko 250 hiljada radnih mjesta, navodi se u izvještaju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), javlja BHRT.

Pandemija je u gotovo u svim granama ekonomije donijela brojne otkaze, finansijske troškove, zatvaranje firmi. Šta mogu da očekuju radnici i preduzeća u ovoj godini, ko je najviše ugrožen, da li ima svjetla na kraju tunela?

Restoran jednog od poznatih hotela u Sarajevu, u koji su svi turisti koji su tu boravili mogli doći na doručak danas ne postoji, a hotel ima brojne finansijske gubitke zbog pandemije koronavirusa.

– Kažu sad više nisi vlasnik hotela nego problema, a najtužnija stvar je zbog ljudi. Ovaj hotel trenutno ima 17 uposlenih. Prije pandemije je to bilo 70. Mi smo u gubitku milion i 50 hiljada na kraju 2020. godine. Funkcionišemo sada da održavamo status quo, imamo štete koje su nastale uslijed eksploatacije i pucanja cijevi, a sada nismo u finansijskoj mogućnosti da to popravimo, tvrdi Enver Malagić, vlasnik hotela.

Hotelijerstvo je jedna od 15 posebno ugroženih oblasti zbog pandemije koronavirusa, pokazuje izvještaj Evropske banke za obnovu i razvoj.

Pandemija bi mogla ozbiljno da našteti Bosni i Hercegovini, a kako se navodi čak 250.000 radnika bi moglo ostati bez posla.

– Ako uzmete u obzir da firme koje su izvozno orijentirane, problemi su generalno na evropskom ili svjetskom tržištu i vjerovatno ta je procjena da će doći do pada potražnje za proizvodima i uslugama iz BiH, samim tim i do gubljenja radnih mjesta. Oni koji su pogođeni da bi se trebalo ići sa određenim rasterećenjima, sa oslobađanjem plaćanja doprinosa. Mislim da su se vlade morale zadužiti i ubrizgati ta sredstva u ekonomiju kako bi dale jedan podsticaj, kaže Suad Ećo iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Studija u kojoj je učestvovao Ekonomski fakultet u Sarajevu potvrdila je da su mali i srednji biznisi od početka pandemije bili pogođeni.

– Oko 60 posto malih i srednjih preduzeća u uzorku pokazuje značajno pogoršanje poslovanja, dok je taj procenat za bh. preduzeća viši i iznosi oko 70 posto. Došlo je do otpuštanja radnika oko 30 posto preduzeća u globalnom uzorku gdje je taj procenat za BiH nešto niži, pokazuje da su poduzetnici otpuštali manje nego je to globalni prosjek, tvrdi Adnan Efendić s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Evropska banka za obnovu i razvoj, osim upozoravajućih rezultata, dala je i preporuke. Od kreiranja sveobuhvatne politike zapošljavanja na entitetskom nivou, do razmatranja planova kako zadržati radna mjesta.

– Kada je u pitanju razdvajanje zdravstvenog osiguranja, imate dosta ljudi koji se vode na zavodima kao nezaposleni a tu su samo fiktivno ili iz razloga da bi imali zdravstveno osiguranje, te preporuke koje su date su realne i itekako bi značile ukoliko bi se primijenile, dodaje Ećo.

Bosnu i Hercegovinu, nakon najveće recesije koja je zahvatila regiju tokom 2020. godine, očekuje oporavak i ekonomski rast u 2021, saopćila je Svjetska banka u BiH. Poslodavci i stručnjaci saglasni su da bi krizu trebalo pretvoriti u šansu, usvojiti nove poslovne modele, ali i mijenjati fokuse tržišta kompanija.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više