Fresh Press portal
Business Ekonomija

Brašno i ulje poskupjeli 10% u BiH

Potrošači u BiH brašno i ulje plaćaju 10 posto skuplje u odnosu na period od prije nekoliko mjeseci.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, pšenično brašno koštalo je marku po kilogramu, a posljednji podaci pokazuju da mu je cijena 1,1 KM, dok je ulje sa dvije marke skočilo na 2,2 KM po litru.

Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara RS, kaže da je brašno poskupjelo u Srbiji, iz koje mnogo uvozimo.

Recimo, tokom žetve cijena brašna u Srbiji bila je oko 200 evra po toni, sada je oko 230 evra po toni, a mi oduvijek uvozimo brašno iz Srbije. Što se tiče domaćeg brašna, kod mene u firmi nije se mijenjala cijena. Ali, s obzirom na to da je i pšenica poskupjela, možda oko 30 evra po toni, realno je očekivati da i domaći mlinovi podignu cijene”, kazao je Kos za “Nezavisne novine”.

Borci za zaštitu prava potrošača ocjenjuju da je u pitanju novi udar na novčanike bh. građana. Institucije bi, ističu, trebalo da reaguju.

Problem je što mi zaista imamo taj fenomen ‘puzajućeg’ poskupljenja, često bez ikakvog opravdanja. Mi živimo u društvenoekonomskom modelu tržišne ekonomije, gdje je slobodno formiranje cijena, ali mi imamo mehanizme koji ipak sprečavaju da dolazi do monopola. Međutim, često nema kontrola”, rekao je za “Nezavisne” Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača “Futura” iz Mostara.

Prema podacima Saveza sindikata Republike Srpske, sindikalna potrošačka korpa za oktobar 2020. godine koštala je 1.951 KM. Mjesec ranije, sindikalna potrošačka korpa u Srpskoj koštala je 1.927 KM. Kao i ranijih mjeseci, i u oktobru, izračunali su sindikalci, najviše novca trebalo je upravo za hranu.

Porodice u Republici Srpskoj najviše novca u oktobru su trošile za nabavku hrane – 727,9 KM, za stanovanje i komunalne usluge – 591,5 KM te za tekuće održavanje domaćinstva – 105,4 KM”, naveli su iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Inače, osim brašna i ulja, cijene još nekih životnih namirnica u proteklim mjesecima su korigovane.

Junetina bez kosti je, recimo, u oktobru bila skuplja u odnosu na septembar, dok svinjetini i piletini cijene nisu mijenjane, baš kao ni mlijeku i siru. Jaja su u septembru u prosjeku koštala 0,2 KM, a mjesec kasnije za komad je trebalo izdvojiti 0,3 KM.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više