Fresh Press portal
Business

Britanskim kompanijama zbog Brexita prijeti zabrana rada u EU

Britanskim kompanijama u sektorima razvoja, zrakoplovstva i transporta prijeti zabrana rada u Europskoj uniji i blokada fondova iz Bruxellesa ukoliko dođe do razvoda Velike Britanije i Unije bez dogovora, piše The Guardian.

U namjeri da upozori na veliki ulog u pregovorima, Europska komisija je napravila nekoliko dokumenata koji su izravno upućeni kompanijama iz Velike Britanije i udrugama, a u vezi s negativnim posljedicama eventualnog neuspjeha pregovora o uvjetima Brexita.

Za mnoge poslovne sektore, Unija je vrlo jasno poručila da će doći do problema ukoliko ne bude dogovora između Bruxellesa i Londona i to do listopada ove godine. Neophodno je i da eventualni dogovor prođe ratifikaciju u parlamentima do ožujka 2019. kada Velika Britanija želi izaći iz Unije.

Prema dokumentu, koji je The Guardian dobio, kompanije i institucije iz Velike Britanije koje apliciraju za fondove EU u području razvoja i humanitarne pomoći upozorene su da, čak i ako dobiju ugovore, grantove ili nagrade, novac neće doći – bez dogovora o Brexitu.

Oni koji traže ugovore s Europskom komisijom u sedam programa vrijednih milijarde eura, dobili su instrukciju da će, ako će proces nabavke i realizacije bude trajao nakon izlaska Velike Britanije, biti odbijeni niti će moći dobiti povrat već utrošenog novca.

Samo između 2012. i 2016. godine, putem britanskih razvojnih i humanitarnih organizacija, EU je širom svijeta plasirala više od 1,2 milijarde eura. Tokom 2016. godine britanske su organizacije dobile grantove i ugovore vrijedne 356 milijuna eura.

Prebacivanje sjedišta u Irsku

The Guardian prenosi da su dobro upućene lobističke grupe savjetovale mnoge organizacije da razmotre prebacivanje sjedišta iz Velike Britanije u neku od europskih država, najviše u Irsku, a kako bi izbjegli negativne posljedice.

Britanski pregovarač o Brexitu, David Davis u pismu koje je poslao premijerki Theresi May naveo je da EU šteti britanskim gospodarskim interesima, jer se priprema za mogući Brexit bez dogovora. No, Europska komisija je odbacila tvrdnje da je riječ o diskriminaciji Velike Britanije koja je još uvijek članica.

Regulatori iz Unije su poslali niz upozorenja kompanijama iz farmaceutskog sektora, ribarstva, zrakoplovstva i prijevoza o mogućim posljedicama na njihovo poslovanje ako Velika Britanija 30. ožujka 2019. dođe u rang “trećih zemalja”.

Davis upozorava da bi takva situacija mogla ohrabriti kompanije sa sjedištem u Velikoj Britaniji da se odsele.

May: Bolje nikakav, nego loš dogovor

U odgovoru Europske komisije ističu da su “iznenađeni time što je London iznenađen da se Unija priprema za scenarij koji je kao mogućnost najavila i vlada Velike Britanije”.

Premijerka May je, kako je navedeno, nekoliko puta izjavljivala da je “bolje nemati nikakav dogovor o Brexitu nego imati loš dogovor”.

Razvojni sektor Velike Britanije je svake godine plasirao ogroman novac iz fondova EU i uveliko doprinosio cjelokupnoj razvojnoj politici Unije. Najviše novca je 2016. išlo u demokraciju, ljudska prava, migraciju i sigurnost hrane.

U dokumentu EU, koji je objavljen 20. prosinca se navodi EU mora poduzeti pravne korake kako bi osigurala da organizacije iz Velike Britanije shvate rizik s kojim se suočavaju, piše The Guardian.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više