Fresh Press portal
Business

Istraživanje nafte i plina: Britanska kompanija bit će konsultant Vladi FBiH

Kako nam je rekao, ova kompanije je i jedina koja se prijavila na javni poziv, te će u slučaju da dobije posao, biti stručni savjetnik Vlade Federacije BiH kad se bude odabiralo koja će kompanija obavljati istraživanja i moguću eksploataciju nafte na prostoru večeg bh. entiteta.

Procijenjena vrijednost usluga stručnog konsultanta je do 1.500.000 KM, s PDV-om.
Stipo Buljan, sekretar ministarstva energije, industrije i rudarstva FBiH – undefined
Stipo Buljan, sekretar ministarstva energije, industrije i rudarstva FBiH

“Javni poziv je završen i trenutno smo u proceduri pregledavanja dokumentacije koju je dostavila kompanija IHS iz Velike Britanije. U slučaju, da njihova prijava ispunjava tražene zahtjeve po javnom pozivu, ide se u daljnju proceduru, a konačnu odluku će donijeti Vlada FBiH”, kazao nam je Buljan.

Zadatak ove kompanije će biti, ako dobije zeleno svjetlo, da Vladi FBiH bude konsultant u izradi tenderske dokumentacije, pripremi i provođenju javnog nadmetanja za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine.

Inače, IHS iz Velike Britanije je velika konsultantska kuća, koja je zastupala brojne kompanije i vlade, a bila je angažovana i u susjednoj Hrvatskoj u izradi tendera za javno nadmetanje za istraživanje nafte.

Kako smo ranije pisali, sva dosadašnja istraživanja govore da u BiH ima potencijalnih nalazišta nafte.
Prema procjenama Engleske kompanije Exploration Consultants Limited iz 1991. na površini od 100 kvadratnih kilometara postoje nalazišta od oko 300 miliona barela nafte.

Francuski naftni gigant Total je 2016. godine izrazio interes za eksploatacijom nafte i gasa u BiH i spreman je ponuditi našoj zemlji milijardu dolara (1,64 milijardi KM) za ugovor.

Ipak, Total nije prva kompanija koja je izrazila interes za ulaganjem u poslijeratnoj Bosni. On je tek treća kompanija. Prvi je bio Shell koji je ušao u pregovore pa potom u septembru 2016. godine izašao iz njih, kada je BiH promijenila zakone o istraživanju nafte.

U decembru 2015. godine, Key Petroleum također je izrazio interes za ulaganjem. Vijeće ministara BiH planiralo je objaviti javni poziv za ulaganja u područja nafte i gasa u Federaciji BiH do kraja novembra 2016. godine, ali je odustalo od toga.

Izvor: radiosarajevo.ba

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više