Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Iz Vlade KS o dolasku Lidla

U organizaciji Saveznog ministarstva privrede i energije Njemačke, danas je održan online sastanak, treći po redu, Stalne radne grupe između Njemačke i Bosne i Hercegovine.

Na samom početku sastanka prisutnima se obratila ambasadorica SR Njemačke u našoj zemlji Margaret Uebber; dok su, iz Bosne i Hercegovine, sastanku prisustvovali predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Agencije za unaprijeđenje stranih investicija, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Sektora za mala i srednja preduzeća u Ministarstvu privrede i preduzetništva entiteta RS, Vanjskotrgovinske komore, entitetskih privrednih komora, Unije udruženja poslodavaca entiteta RS, predsjednik Udruženja za unaprijeđenje njemačko – bosanskohercegovačkih privrednih odnosa, te ministar privrede KS Adnan Delić.

Predstavnici navedenih institucija iznijeli su opće podatke o statusu ekonomskih odnosa između SR Njemačke i Bosne i Hercegovine, ali i konkretne probleme sa kojima se susreću kompanije, kao što su problemi privremenih radnih dozvola za radnike bosanskohercegovačkih kompanija koji na prostoru SR Njemačke obavljaju servisne radnje (montaža kuća, namještaja, opreme u industrijskim halama), te o infrastrukturnim projektima i aktuelnim bilateralnim razvojnim projektima.

Ministar Delić je, u ime Vlade KS i Ministarstva privrede, izrazio opredijeljenost za jačanje postojeće privredne saradnje Bosne i Hercegovine i SR Njemačke, ali i unapređenje novih vidova kooperacije, posebno u oblastima IT, auto i farmaceutske industrije, svih vrsta turizma, kao i poljoprivredno-prehrambene i prerađivačke industrije, te energetike.

Ministar Delić upoznao je prisutne s organizacijom Ministarstva privrede, njegovim radom, prirodnim bogatstvima Kantona Sarajevo, podrškom koju Kanton pruža investitorima, kao i sa negativnim efektima pandemije na privredu Kantona. Delić je istakao opredijeljenost Vlade ka reformama i stremljenjem ka efikasnosti Ministarstva privrede, s ciljem poboljšanja privredno – poslovnog ambijenta u Kantonu.

„Intenzivno radimo na Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o javno-privatnom partnerstvu koji nam je bitan za nove investicije, kao i na izmjeni i dopuni Zakona o koncesijama koji će olakšati put investiranja stranim investitorima u KS. Ministarstvo privede je nosilac Zakona o poticaju razvoja male privrede, što je posebno bitno za investitore, obzirom da Ministarstvo, u ove svrhe godišnje izdvaja do dva posto vrijednosti godišnjeg budžeta Kantona u prethodnoj godini” naglasio je ministar Delić, dodavši da je u planu restruktuiranje jedne od postojećih kantonalnih institucija, s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta za postojeće, ali i potencijalne investitore; kako domaće, tako i strane.

Vlada KS

Ministar Delić iskoristio je priliku ovog sastanka i prisutnima predstavio tri projekta Ministarstva, istakavši posebno IT industriju, kao najbrže rastuću, a samim tim i njenu veliku potrebu za radnom snagom, kao i planove Vlade vezane za izgradnju Biznis inovativnog tehnološkog parka na prostoru općine Centar. Plan poslovne zone, Šip – IT park, podrazumijeva izgradnju dva stambeno-poslovna objekta sa svim pratećim infrastrukturnim rješenjima. Ogroman je značaj budućeg IT parka za privredni razvoj Kantona, ističe Delić, prije svega zbog mogućnosti zapošljavanja više stotina, a u perspektivi i više hiljada visoko stručnih kadrova, ali i njegov snažan naučni i finansijski visoko vrednovan izvozni potencijal.

Kao jedan od važnih projekata, ministar je naveo i privatizaciju hotela Igman.

„Hotel na olimpijskoj planini Igman bio je jedan od najluksuznijih hotela u svijetu, ali nakon rata ovaj hotel je devastiran u potpunosti. Hotel je u vlasništvu KJKP “ZOI’84 OCS” d.o.o. Sarajevo. Opredjeljenje ove Vlade je da taj hotel, sa svom infrastrukturom i zemljištem privatizuje, kako bismo vratili stari sjaj olimpijskoj planini Igman“, rekao je ministar Delić.

Na kraju, ministar je potencijalnim investitorima ukratko predstavio i projekt Edukaciono-sportsko-rekreacione zone Bijambare, koji ima potencijal za realizaciju kroz model javno-privatnog partnerstva, a podrazumijeva opremanje ove zaštićene zone, koja je jedna od najljepših lokacija u oblasti ruralnog turizma, po čemu je Kanton Sarajevo posebno prepoznatljiv u Bosni i Hercegovini.

Bila je ovo prilika i da ministar Delić obavijesti prisutne da njemačka kompanija „LIDL“ i zvanično dolazi u KS. Istakao je da je u proteklom periodu održao više sastanaka sa predstavnicima njemačkog privrednog društva “WE-International Zweite” GmbH, koje je uplatilo početni kapital za osnivanje privrednog društva “LIDL BH” d.o.o., u iznosu od milion dolara.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više